вівторок, 04 червня 2013 11:18

Андруховича можна скачати за 10 гривень - за рік продажі електронних книг зросли в три рази

Автор: Фото: Олег Жмаченко
 

Прихильники електронних книг продовжують "змагатися" з прихильниками книг друкованих. Олексій Авраменко, директор "Обрій Контент Менеджмент Україна" припускає, що в недалекому майбутньому видавництва зосередять свої зусилля на електронному книговиданні. Про тенденції в розвитку продажів електронних книг фахівець розповів в інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua.

- Як часто зараз українці купують книги в електронному варіанті? Як було рік, 5 років тому?

- Порівнюючи друге півріччя 2011 року з аналогічним періодом 2012 року, спостерігається збільшення оборотів продажів електронного контенту на 270%. За нашими прогнозами, темпи зростання збережуться. При цьому, крім електронних книг, ринок будуть насичувати інтерактивні та навчальні програми, аудіокниги, подкасти, мобільні словники. Можна говорити з упевненістю про стрімке зростання попиту на електронні версії книг. Наприклад, в 2012 році користувачі Obreey Store завантажили в кілька разів більше книжок, ніж у 2011 році. На те є низка причин. Наприклад, як вітчизняні, так і іноземні виробники істотно знижують ціни на рідери, що в свою чергу, сприяє збільшенню попиту на електронні версії книг.

- Як розвивається ринок електронних книг у світі? Чим він відрізняється від українського?

- Ринок електронних книг стрімко розвивається в США, Центральній Європі та Китаї. Про це свідчать показники продажів на відомих контент-ресурсах. Так, в 2012 році вперше за всю історію було продано більше мільйона електронних копій книги "Відтінки сірого". Причин таких результатів дві: перша - активне використання мобільних гаджетів населенням. У кожної другої людини в розвинених країнах є планшет або рідер-покетбук (а у кожного третього обидва пристрої). Друга причина: дієвий захист авторських прав і розуміння людей, що за працю інших людей потрібно платити.

- Багато хто думає, що паперові книги - це минуле століття. Інші ж упевнені, що цивілізація тримається на книгах, а ніяк не на гаджетах, з яких читають електронні версії. А як думаєте ви?

- Хочу підкреслити, що ми не виступаємо проти друкованих книг. Наші співробітники, і я сам, маючи покетбуки, купують книги на книжкових виставках. Ми не виключаємо того, що активні користувачі мобільних пристроїв купують друковані книги, але з упевненістю можемо сказати, що вони купують більше саме електронний контент: книги, аудіокниги, музику, відео, інтерактивні книги, мобільні словники і різні додатки. Електронна книга - це черговий етап еволюції носіїв книг. Були глиняні таблички, папіруси, ще пізніше друковані книги, а зараз в наше повсякденне життя увірвалися електронні гаджети та книги-файли. Можу припустити, що в недалекому майбутньому видавництва зосередять свої зусилля на електронному книговиданні. У друк ж підуть колекційні художні альбоми, подарункові видання, книжки-іграшки.

- Як, на ваш погляд, боротися з інтернет-піратством?

- Інтернет-піратство - "хвора" тема не тільки для видавців. Від незаконного розповсюдження інформації страждають музиканти, режисери, письменники, перекладачі, художники... За даними одного з останніх досліджень ліцензійний контент споживають тільки 3% від платоспроможного населення України. Тобто по суті ринку немає. На цей рахунок проведено багато круглих столів, написано багато статей, тема "піратства" широко обговорюється в соціальних мережах.

Нещодавно директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький підняв тему "піратства" на своїй стіні в Фейсбуці. Видавець вважає, що у нього вкрали майже 100 найменувань книг, розмістивши на "піратському" сайті, а ті, хто розмістив, вважають, що популяризують українських письменників. Можна уявити собі подібну ситуацію: людина приходить у супермаркет і бере продукти не заплативши за них - природно це неможливо. А ще цікаве спостереження: на Книжковому Арсеналі кава коштує 15 гривень, за ці гроші можна купити ліцензійну електронну книгу.

Боротися з незаконним розповсюдженням контенту потрібно - також як і з іншими правопорушеннями. Але в ситуації, що склалася важливо вміти конкурувати з "піратами" - пропонувати користувачам широкий асортимент книг, робити покупку книг максимально простою, пропонувати більше корисних послуг. В даний момент через дії "піратів" видавці бояться публікувати свої книги в електронній формі. Але, на жаль, реалії такі, що якщо книга популярна, то через два-три тижні після виходу друкованої версії на численних нелегальних ресурсах з'явиться відсканована версія книги - хоче цього видавець чи ні. Необхідно надати читачеві можливість вибору - купити легальний контент.

- Чи може продаж електронних книг приносити дійсно високий прибуток? Адже ціни на паперові версії книжок - набагато вище.

- Ціни на паперові книги не просто вище, а вище в 2-3 рази і більше. Наприклад, паперова книга "Лексикон інтимних міст" Юрія Андруховича коштувала 111 грн, а на Obreey Store 11,11 грн - у десять разів дешевше. Не забувайте про те, що ціноутворення на друковану книгу формують такі змінні як фарба, папір, друк, логістика, транспорт, склади і чимало продавців. Продаж електронних книг може приносити прибуток - це давно довели наші західні колеги. У розвинених країнах люди поважають свою працю і знають, що за працю інших людей необхідно платити. У західних країнах люди готові платити за перегляд фільмів онлайн, за електронні версії журналів та книг, за музичні альбоми артистів.

- Як на продажі електронних книг можуть заробити гроші самі автори?

- Obreey Store, як контент-агрегатор, співпрацює з правовласниками, тобто з авторами, видавництвами та іншими контент-агрегаторами. Для авторів і правовласників Obreey Store пропонує гнучку і прозору систему співпраці - наприклад, правовласник в будь-який час може переглянути статистику продажів своїх книг в режимі реального часу. Ми використовуємо загальновизнані системи захисту від незаконного копіювання електронного контенту (AdobeDRM), а також розробили власний захист ObreeyDRM. Дані способи захисту значно ускладнюють спроби несанкціонованого копіювання та незаконної передачі текстів третім особам.

- Як, на ваш погляд, розвиватиметься ринок електронних книг в майбутньому?

- За нашими прогнозами, темпи зростання збережуться. Сьогодні вже не достатньо давати користувачеві просто книгу за гроші. Актуальне пропозиція повинна поєднувати пристрої для читання, книги в електронному форматі, додаткові інтерактивні можливості освітнього та розважального характеру, соціалізацію читання. Необхідно створити якісну еко-систему. Поряд зі схемою ppd (заплатив - скачав) починають набирати обертів моделі книжкових клубів, підписні варіанти доступу, читання он-лайн. Сучасний читач більш охоче набуває контент, насичений новими можливостями для розвитку та спілкування.

Зараз ви читаєте новину «Андруховича можна скачати за 10 гривень - за рік продажі електронних книг зросли в три рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі