четвер, 07 червня 2018 16:10

Андрій Курков розповів, як вплине мовне питання на вибори-2019

Андрій Курков розповів, як вплине мовне питання на вибори-2019
Фото: Litcentr

Український письменник Андрій Курков розповів, як вплине мовне питання на вибори 2019 року.

"Скоро будуть вибори і мова — питання спекулятивне. Хтось намагатиметься в'їхати на ній у Верховну раду. Але ми знаємо, як це вже було із донецького боку і з західного. Хороших результатів для українського суспільства такий підхід не приніс. Ми повинні говорити про політичну націю. Захистом української мови має займатися уряд, а не парламентарії. Це має бути державна політика, а не засідання комітету і пости в Facebook. Президент оголосив десятиріччя української мови. Я не бачив навіть надрукованої програми. Якщо вони це зроблять, то всі заспокояться. Ну, або будуть кричати, що це знову зрада", - каже письменник.

Захистом української мови має займатися уряд, а не парламентарії

На "Книжковому Арсеналі" Курков вів кураторську програму "Куди складати чужий історичний досвід?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введуть іспити з української мови для отримання громадянства

"Ми не знаємо Європи. Того, якими бувають "мовні конфлікти" і якими вони вже були. Читаємо тексти Лариси Ніцой, що жодна з європейських країн не дозволяє вчителям викладати мовою меншин. При цьому не знаємо, що Німеччина дозволила меншості датчан на півночі вчитися до кінця школи датською мовою. Ці діти вступають до університетів Данії, але дуже добре знають німецьку. Повертаються і продовжують працювати і жити в Німеччині.

Ми не знаємо Європи. Того, якими бувають "мовні конфлікти

Історія, яка розгортається в романі Франчески Меландрі, це історія південного Тіролю. Німецькомовна частина австрійських Альп після розпаду Габсбурзької імперії була передана італійцям. І там 30 років йшла італізація. Забороняли навчати дітей в школі німецькою мовою, забороняли німецькі видання і навіть розмовляти німецькою мовою. Після цього був "зворотний терор". Підривали пам'ятники і лінії електропередач, вбивали тих італійців, яких привезли туди, щоб змінити демографію. Там були страшні історії, про які Європа забула, але італійці пам'ятають", - каже Андрій Курков.

Делегат від України до Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Демид Майорников вважає, що українська мова активно розвивається і стає трендом.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Курков розповів, як вплине мовне питання на вибори-2019». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі