вівторок, 20 червня 2023 07:15

Акула-вбивця привнесла нову бізнес модель

20 червня 1975 року відбулася прем'єра фільму "Щелепи" режисера Стівена Спілберга. Трилер про акулу-вбивцю зібрав у прокаті понад $470 млн, - $2,3 млрд на сьогоднішні гроші. Став одним з найкасовіших фільмів ХХ століття.

В основі "Щелеп" – однойменний роман американського письменника Пітера Бенчлі. Опублікована у 1974 році, книга протрималася 44 тижні у списку бестселерів та за рік розійшлася накладом у 5,5 мільйонів примірників.

Сюжет

Курортне містечко Еміті починає тероризувати 8-ми метрова біла акула-людожер. Але, попри смертельну небезпеку, мер не бажає зривати курортний сезон і це призводить до збільшення кількості жертв. Коли ситуація стає критичною, єдиною надією на порятунок стають шериф, рибалка та вчений-океанолог, що відправляються на полювання за акулою.

Прототипом історії стали атаки акул в штаті Нью-Джерсі 1916-го. Морські хижаки протягом двох тижнів вбили п'ятьох відпочивальників і зупинили курортний сезон регіону, що жив за рахунок туристів. Дію екранізації перенесли у вигадане містечко на Атлантичному узбережжі. Знімали на острові Мартас-Віньярд в штаті Массачусетс.

Студія Universal Pictures викупила права на екранізацію ще до публікації роману і мала на майбутній фільм великі плани. Проте процес зйомок від самого початку супроводжували складнощі. Першим режисером "Щелеп" призначили Діка Ричардса, але після того, як під час зустрічі із продюсерами він постійно називав акулу китом, ті вирішили пошукати уважнішого постановника. Зі Стівеном Спілбергом продюсери Девід Браун та Річард Занук вже співпрацювали: 1974-го це був повнометражний дебют режисера, драма "Шугарлендський експрес" . Взяв участь в основній конкурсній програмі 27-го Каннського кінофестивалю.

Автор: Фото: IMDb
  Для фільму створили 3 механічні акули: для зйомок праворуч та ліворуч, а також для зйомок у повну величину
Для фільму створили 3 механічні акули: для зйомок праворуч та ліворуч, а також для зйомок у повну величину

Водні сцени у "Щелепах" фільмували на натурі – в океані. Проте через відсутність відповідного досвіду зйомки затягувалася. Механічні акули у воді часто не працювали як слід. Вологість та сіль швидко зношувала їх деталі. Вирішили якомога рідше показувати хижака у кадрі, компенсуючи напругу за допомогою монтажу та музики. У 1976 році, на 48-ій церемонії вручення премії Оскар, "Щелепи" отримали нагороди за найкращий саундтрек, звук та монтаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Форсаж 9", "Поганці", ""Битва світів" - якими будуть найцікавіші прем'єри тижня

Влітку 1975 року понад 67 мільйонів глядачів у США відвідали сеанси фільму "Щелепи". Про картину схвально відгукувалась критика.

"Стрічка чіпляє з перших хвилин та не відпускає", - писав кінооглядач часопису Boston Magazine.

"Остання година фільму моторошна та захоплююча історія, подібних до якої раніше не було на екранах", - зазначили у The Hollywood Reporter.

Завдяки "Щелепам" Стівен Спілберг здобув популярність, а Голлівуд отримав нову бізнес-модель. Базується на випуску літніх блокбастерів – яскравих екшн-фільмів із простим сюжетом, що супроводжуються активною рекламною кампанією, демонструються у великій кількості кінотеатрів. До середини 1970-х студії не планувати прокат дорогих масштабних фільмів на літо через побоювання, що стрічки не окупляться під час сезону відпусток. Але нові часи диктували нові вимоги, і для того, щоб зробити кінотеатри переповненими і влітку, голлівудським босам довелося ризикнути. "Щелепи" стали феноменом завдяки Стівену Спілбергу – і завдяки тому, що продюсери Universal Pictures надали молодому режисеру творчу свободу.

У день прем'єри "Щелепи" почали свій прокат з 409 екранів у США та 60 у Канаді. За два місяці, покази фільму відбувалися вже у понад 950-ти кінотеатрах.

До сиквелів історії про акулу-вбивцю Стівен Спілберг вже не повернувся. Пообіцяв, що дія його наступного фільму відбуватиметься на суші. У 1977 році на екрани вийшла його картина "Близькі контакти третього ступеня". Разом із першим епізодом "Зоряних воєн", що вийшов того ж року, почала нову сторінку в історії кінофантастики.

Зараз ви читаєте новину «Акула-вбивця привнесла нову бізнес модель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі