четвер, 06 серпня 2020 18:30

Актори відмовлялися приходити на кастинг фільму "Погані дороги"

Актори відмовлялися приходити на кастинг фільму "Погані дороги"
Історії різні, але поєднані поганими дорогами війни та привоєнних територій у буквальному і переносному сенсі. У фільмі йдеться про стосунки між людьми, зокрема між військовими й цивільними — Наталка Ворожбит. Фото: cinema.in.ua

Фільм режисерки Наталки Ворожбит "Погані дороги" про війну на Донбасі представлятиме Україну на 77-му Венеційському міжнародному кінофестивалі. Триватиме 2-12 вересня на італійському острові Лідо.

Стрічка складається з п'яти історій про жителів Донбасу та українських військових. Новели об'єднані темою доріг. В основі сюжету - реальні історії людей на лінії розмежування.

Про картину розповіли на пресконференції, присвяченій участі України у Венеції. Проходила в Києві в інформаційному агентстві "Укрінформ".

"2015 року я працювала над сценарієм фільму "Кіборги", а паралельно - над документальними, театральними проєктами, - каже режисерка і сценаристка Наталка Ворожбит. - Їздила в зону АТО спілкуватися з військовими та з цивільним населенням. Звичайно, що всі матеріали не могли увійти до стрічки про оборону Донецького аеропорту. Залишилося багато вражень, які мучили й не давали спокою.

Дізнавшись про мій досвід, Лондонський театр Royal Court замовив мені п'єсу на вільну тему. Могла зробити про все, що я переживала з цих питань. Так народилися "Погані дороги". Прем'єра відбулася 2017-го. Згодом у Києві виставу в Театрі на лівому березі поставила режисерка Тамара Трунова.

У тому ж 2017 році продюсер Юрій Мінзянов запропонував мені дебютувати з цим сценарієм як режисеру, податися на конкурс Держкіно. Ніколи не знімала кіно, навіть короткого метру, але в мене завжди була така амбіція, хотілося спробувати. Це був виклик, на який я погодилася. Тоді ми не отримали фінансування. Згодом подалися в Український культурний фонд, який в нас повірив.

До стрічки ввійшло п'ять із шести новел, тому що одна з них - це був жіночий монолог. Історії різні, але поєднані поганими дорогами війни та привоєнних територій у буквальному і переносному сенсі. У фільмі йдеться про стосунки між людьми, зокрема між військовими й цивільними. Мене вразило, як сильно загострюються почуття. Як з одного боку, дегуманізується суспільство, а з іншого - відбувається героїзація. Багато речей, які на перший погляд здаються несумісними, як любов і ненависть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм потрапив до конкурсної програми Венеційського кінофестивалю

"Венеція - разом із Берліном і Каннами - один із трьох головних, найкрутіших фестивалів, куди мріють потрапити всі кінематографісти, - говорить продюсер Юрій Мінзянов. - Такий великий кіноогляд – для нас нова, незнайома територія. Ми взагалі були темною конячкою. Потрапили в конкурс "Тиждень критики". Практично всі картини там - створені в копродукції з іншими країнами, переважно з Італією. І тільки у нас фільм, зроблений самостійно. До того ж саме наша стрічка відкриває програму. Нам сказали, що на відкриття завжди обираються найкращі роботи, це дуже престижно.

Я був приголомшений п'єсою. Зрозумів: це сто відсотків треба знімати. Спроба пройти через пітчинг Держкіно була невдала. Там сказали, що такий фільм нам зараз не потрібен, не на часі. На щастя, УКФ побачили потенціал у цьому сценарії.

У нас великі перспективи щодо міжнародного ринку. Вже є домовленість з іспанським дистриб'ютором, який купляє "Погані дороги" на кінотеатральний показ. Також нами зацікавився великий кінопрокатник у США".

"Де проходили зйомки? У фільмі грають професійні актори чи не тільки?" - запитує журналіст.

"Актори здебільшого професійні, маловідомі. Шукали по всій Україні, - відповідає Наталка Ворожбит. - Але в новелі про підлітків – виконавці непрофесійні. Зокрема, дві дівчини зі спортивного інтернату, які ніколи в житті не грали, але була дуже органічні. Одна з них - з Донбасу. Їй не довелося навіть нічого грати. Запросила їх на кастинг, тому що сама колись навчалася в цьому інтернаті й мене з нього успішно вигнали. Розуміла, що потрібні мені типажі треба шукати в таких місцях.

Знімали переважно в Києві і під Києвом. Але був один знімальний день на Донбасі за 5-7 кілометрів від лінії розмежування. Не всі з групи, хто їхав, насправді усвідомлювали, що це Донбас. Думали, Дніпропетровська область. Але коли почули вибухи, які заважали звуку, були обурені, що це таке. Я кажу: "Ну, вибачте, ми на це ніяк повпливати не можемо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рай — це кімнатка під дахом. З килимком і кріслом"

"Я чула, що декілька акторів відмовилися навіть приходити на кастинг, коли побачили сценарій", - каже модераторка зустрічі Владислава Рублевська.

"Одна з новел - про київську журналістку в полоні у бойовика ДНР - досить жорстка, там багато сцен насилля. Ми її спочатку навіть не хотіли знімати, - говорить Ворожбит. - Я розумію, коли люди відмовляються від такого. Це великий виклик. Особливо відмовлялися чоловіки, яким треба було робити в кадрі жахливі речі".

"Кастинг тривав півтора року, - каже Юрій Мінзянов. - Шукали так довго, тому що потрібні були, по-перше, маловідомі виконавці. Які не з'являються в телесеріалах і бажано навіть не знімалися у прокатному кіно. Щоб ці обличчя не ідентифікувалися з якимись іншими образами. По-друге, це мали бути типажні актори – як ось ніби ви вийшли на вулицю і можете зустріти будь-кого з них. Але при цьому - талановиті.

Серед наших акторів - Марина Клімова з Одеського театру імені Василька, у якої була сцена з оголенням. Багато акторок відмовляються зніматися, якщо в сценарії є такі епізоди.

Також вразила професіоналізмом Оксана Черкашина з Театру на лівому березі, яка у нас виконала роль військового лікаря. І Юрій Кулініч, який зіграв бойовика-сепаратиста. У фільмі багато нецензурної лексики. Це завжди теж некомфортно для багатьох. Але Юрій героїчно все зробив. І ще додавав від себе триповерхові рулади".

"Як ви ставитеся до того, що другий рік поспіль у Венецію від України відбирають фільм про Донбас?" - запитує журналіст.

"У мене не було ілюзій, що ми пройдемо, - відповідає Мінзянов. - Світ сьогодні зайнятий зовсім іншими проблемами. І мені здавалося, що про нашу війну вже всі забули, нікого це не цікавить у Європі. Тим паче торік переміг фільм "Атлантида". Думали, що Венеція вже точно не захоче вдруге брати подібну тему. Але в них якась своя концепція – як і в кожного фестивалю. Під неї й відбувається відбір стрічок.

"Я взагалі вважаю, що ми пізно зняли це кіно, - додає Ворожбит. - Якби в 2017-му отримали фінансування – це було б вчасно. А зараз мені здалося, що цей поїзд давно пішов. Тому здивована. Мабуть, вдалося докричатися через фільм. Насправді ж ця проблема існує і хвилює всіх, хто працював над картиною. Напевно, ця непідробність спрацювала".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна зникла з новин

Драма "Погані дороги" створена кінокомпанією Kristi Films за підтримки Українського культурного фонду. Бюджет – 11,5 млн грн.

В Україні фільм уперше покажуть наприкінці жовтня в Києві. Прокат очікується наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Актори відмовлялися приходити на кастинг фільму "Погані дороги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі