четвер, 03 жовтня 2013 11:43

"Якщо завтра не привезете чотирьох верблюдів - знімати не буду" - у Києві презентували "Параджанова"
14

Фото: Фото: Тарас Подолян

В український прокат вийшов біографічний український фільм "Параджанов". Прем'єра відбулася вчора, у кінотеатрі "Київ".

Бурхливу творчість легендарного режисера Параджанова, боротьбу і несамовите кохання до краси на екрані втілив французький майстер вірменського походження Серж Аведікян. Він є і співрежисером фільму разом з Оленою Фетисовою.

"Це не байопік усього життя Параджанова. У фільмі охопили близько 30-ти років - починаючи від його зйомок "Тіні забутих предків" і до 1988-го року, коли він відвідав Париж. Фільм - сьогоднішній погляд на внутрішнє життя цього чоловіка" - розповідає про картину Серж Аведікян.

Над фільмом працювали п'ять років. Біографічну стрічку знімали спільно з Францією, Вірменією та Грузією, і сьогодні вона є найбільшою українською копродукцією.

"Так значить його прокатали на Оскара?" - запитує Сергій Параджанов у свого друга Лаерта. - "Щож тоді звісно хай Марчелло Мастроянні приїжджає до мене додому, я влаштую йому незабутню екскурсію". Сергій Праджанов, після виходу із в'язниці (1973-го року проти нього сфабрикували звинувачення) уже десять років нічого не знімає. Живе в будинку своїх батьків. Перед відомим італійцем Марчелло Мастроянні розіграв справжній спектакль зі свічками, черепами Леніна та хлопчиком, який щоп'ять хвилин викрикував "Параджанов - геній!"

"Дуже боялася дивитися фільм. Думала не виправдає очікування, - каже Світлана Щербатюк, вдова видатного режисера. Вона приїхала на прем'єру фільму. - А коли побачила, була вражена наскільки актор схожий на Сергія. Правда очі у них зовсім різні. У Сергія - кутики очей ідуть вгору..."

Режисер Олена Фетісова розказує, що двічі дивилася зі Світланою Щербатюк фільм: "Звісно, вона дуже хвилювалась. Однак визнала, що Параджанов вийшов дуже схожим. Вона аж затремтіла, коли він з'явився із "нею" в кадрі... і заплакала".

"Коли я вперше приїхала на проби в Київ, а я уже тоді дуже хотіла в цьому приймати участь, - згадує Юлія Пересільд. У фільмі акторка зіграла Світлану, дружину Сергія Параджанова. - Я побачила якихось фанатичних людей. Уся студія була заклеєна колажами Параджанова. Сидів художник, який щось там приклеював - якісь там ганчірки. У них усюди висіли вишиванки, фотографії... І я подумала - от з ними буде цікаво, бо вони всі уже там, в цьому фільмі".

"Параджанов, ти геніальний і нестерпний" – каже на початку фільму дружина знаменитого режисера. І протягом картини він не раз це доводить: "Якщо завтра тут не буде вісім павлінів і чотири верблюди - знімати не буду!" - категорично стоїть на своєму режисер Параджанов і досягає свого.

"Це дуже сміливий проект - працювати в дуже важкому жанрі "байопіку" з персонажем, якого багато хто знає і є брендом в Україні та світі, - каже Денис Іванов, генеральний директор "Артхаус Трафік" (компанія займається прокатом стрічки в Україні). - І коли ми побачили перший монтаж фільму - зрозуміли, що це дуже важливе кіно. Впевнений, що як тільки люди побачать рекламу "Параджанова" як мінімум поставлять собі питання "А хто це такий?" Доречі, нещодавно подивилися по торент-трекерам, що як тільки стартувала рекламна кампанія фільму, - фільми Параджанова стали качати більше".

На цьогорічному Одеському кінофестивалі "Параджанов" отримав Золотого Дюка як кращий український повнометражний фільм. Також "Параджанова" висунули від України на номінацію премії "Оскар" в категорії "Кращий фільм іноземною мовою".

Зараз ви читаєте новину «"Якщо завтра не привезете чотирьох верблюдів - знімати не буду" - у Києві презентували "Параджанова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі