пʼятниця, 18 серпня 2006 15:56

В Іспанії відзначили 70-річчя з дня смерті Федеріко Гарсіа Лорки

 

Саме в цей день 70 років тому вбили іспанського поета і драматурга Федеріко Гарсіа Лорку. Літературна громадськість зібралася в Гранаді, щоб відзначити роковини з дня його смерті. У місто приїхали біограф Лорки Єн Гібсон, кінорежисери Мігель Ермосо й Еміліо Руїс Баррачіна, співак і гітарист Амансіо Прада, поет Маркос Ана й інші.

Напередодні річниці з"ясувалися нові обставини загибелі поета. Стало відомо, що до вбивства Лорки були причетні члени його родинних кланів, прихильники франкістів. Поета і ще кілька місцевих жителів поховали в братській могилі неподалік від Гранади.

Міністерство культури Іспанії хотіло б перепоховати поета з почестями, але його родина виступила проти цієї ініціативи. Лаура Лорка, племінниця поета, впевнена, що "ми не довідаємося нічого нового, відкривши могилу, де похований Федеріко. Для нас це місце тепер - цвинтар, на ньому він спочиває разом із сотнями інших убитих. Ми хотіли б поваги до обставин його смерті, а його могилу потрібно вберегти від спекуляцій і нездорової цікавості".

Відмова родини Лорки перепоховати поета породила нову хвилю спекуляцій. Багато хто впевнений, що родичі вивезли тіло драматурга ще в роки війни і поховали його на одній із ділянок, яка належить сім"ї, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії відзначили 70-річчя з дня смерті Федеріко Гарсіа Лорки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі