субота, 27 серпня 2022 08:50

Пам'яті Богдана Ступки: актору мало б виповнитися 81
10

Сьогодні, 27 серпня, актор театру і кіно Богдан Ступка святкував би 81 рік. Він залишив по собі геніальні ролі, хоча його акторську кар'єру вирішив випадок.

Gazeta.ua зібрала архівні фото культового артиста і розповідає цікаві факти з його біографії.

Ступка родом із селища Куликів на Львівщині. До сцени його привчили родичі: батько співав у хорі Львівського оперного театру, старший брат матері був там же солістом, а тітка – головним концертмейстером. За кулісами театру Богдан Сильвестрович побачив і почув багатьох видатних співаків повоєнного часу.

Юний Ступка завалив іспити на хімічний факультет Львівської політехніки. Тому пішов заробляти гроші і встиг попрацювати слюсарем у майстерні, фотографом в астрономічній лабораторії та куратором джазового колективу. А згодом подав документи до драматичної студії при Львівському театрі Заньковецької.

Молодому актору майже одразу почали довіряти провідні ролі – як у театрі, так і в кіно. Він грав "Короля Ліра", гетьманів Івана Брюховецького, Богдана Хмельницького та Івана Мазепу. Працював з найвідомішими режисерами. Серед них – Юрій Іллєнко, Кіра Муратова та Єжи Гоффман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишаються у наших серцях: українські знаменитості, життя яких обірвав рак

27 серпня актор театру і кіно Богдан Ступка святкував би 81 рік
Фото: photo-lviv.in.ua
Загалом Ступка зіграв сотні ролей
27 серпня актор театру і кіно Богдан Ступка святкував би 81 рік
Дебют у кіно був у фільмі Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" (1971)
27 серпня актор театру і кіно Богдан Ступка святкував би 81 рік

Дебют у кіно був у фільмі Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" (1971). Тоді Ступка зіграв роль Ореста Дзвонаря. Його трактування образу виявилося дуже вдалим. І цю роль досі вважають однєю з найкращих у списку актора. А загалом Ступка зіграв сотні ролей.

Протягом 1999–2001 років був міністром культури і мистецтв України. А 2001 року після смерті режисера Сергія Данченка Ступка очолив Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. Син артиста, Остап, грав провідні ролі в театрі під керівництвом батька.

У середині 2000-х Ступку помітили світові кінокритики. Він отримав престижну нагороду Римського міжнародного кінофестивалю.

Артист не припиняв грати у виставах та кіно до останнього. Він не вважав себе генієм або талантом від Бога, як його часто називали. Лише намагався виконувати роботу чесно і віддано, як зазначав Ступка.

Мав єдине кохання на все життя – дружину Ларису. А на запитання про жінок відповідав: "Щоб мені сподобатися, жінка має бути такою, як моя Лариса".

22 липня 2012 року серце Ступки зупинилося на 71-му році життя після важкої боротьби з хворобою. Як повідомив його син, причиною смерті став серцевий напад на тлі запущеного захворювання на рак кісток.

"У січні (2012 року. – Gazeta.ua) в батька виявили рак кістки. Він не любив скаржитися, тому про це мало хто знав. Усі ці місяці хвороба швидко прогресувала", – розповідав Остап Ступка.

Богдан Сильвестрович протягом всього життя мав сильний зв'язок з матір'ю. Навіть народилися вони в один день – 27 серпня. До порад матері завжди прислухався. Якось сказав, що хоче померти в той день, коли не стало його матері – 23 липня. До цієї дати Ступка не дожив добу.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка був заснований 1920 року у Вінниці. Його створила частина акторів "Молодого театру" на чолі з Гнатом Юрою та акторами Нового Львівського театру на чолі з Амвросієм Бучмою. Об'єднавшись, митці утворили театральний колектив під назвою "Новий Драматичний театр імені Івана Франка". Керівником обрали Гната Юру. Відкриття театру відбулося 28 січня 1920-го виставою "Гріх" Володимира Винниченка, а впродовж сезону театр зіграв 23 прем'єри.

Зараз ви читаєте новину «Пам'яті Богдана Ступки: актору мало б виповнитися 81». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі