середа, 18 серпня 2021 13:13

Спецтема: 30 років Незалежності

Без докорів сумління: хто з українських зірок переметнувся на бік Росії
5

За роки незалежності в України з'являлись артисти, які творчістю прославили її на весь світ. Проте є співаки, які після подій 2014 року зайняли позицію "культура й політика не взаємопов'язані" і без докорів сумління продовжують діяльність на території країни-агресора.

Хто із зірок перемикнувся на бік Росії після окупації Криму й початку російсько-української війни, читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Таїсія Повалій

Автор: instagram.com/tpovaliyofficial
  Після окупації Криму і початку російсько-української війни Таїсія Повалій перемкнулась на бік Росії.
Після окупації Криму і початку російсько-української війни Таїсія Повалій перемкнулась на бік Росії.

На початку й у середині 1990-х хіти Таїсії Повалій співала вся країна. Українці полюбили творчість яскравої блондинки й за те, що вона виконувала народні пісні. Проте 2014 року Повалій звела нанівець власний внесок в українську культуру. У червні співачка виступила на фестивалі "П'ять зірок" в окупованій Ялті, який пов'язали зі святкуванням дня Росії. Згодом виконавиця давала концерти в Кремлі й здобула нагороду "Шансон року".

Упродовж цих років Повалій гастролювала в Росії. Однак кілька разів спробувала відновити популярність в Україні.

У грудні 2019-го планувала концерт у столичному палаці "Україна". Проте дива не сталося – його скасували. Ще спробою був випуск кліпу 2020 року на нову українськомовну пісню "Дай мені любов", що містить приспів зі словами: "Дай мені любов, бо втратиш мене знов". Шанувальники сприйняли цю фразу як натяк.

Софія Ротару

Автор: instagram.com/sofiarotaru.official
  Софія Ротару ніколи не відмовлялась від концертів в Росії. Окупація Криму і початок російсько-української війни не стали для неї перешкодою
Софія Ротару ніколи не відмовлялась від концертів в Росії. Окупація Криму і початок російсько-української війни не стали для неї перешкодою

Софія Ротару завоювала серця українців ще в 1970-х і купалася в народній любові багато десятиліть. Саме тому її титулували престижними державними нагородами – Почесною відзнакою Президента України, Орденами княгині Ольги, званнями Герой України та Народна артистка України.

Проте співачка ніколи не відмовлялася від концертів у Росії. Окупація Криму й початок російсько-української війни не стали на заваді. Відтак вона вітала росіян із новим 2016 роком і "днем захисника" в Москві. У листопаді 2017-го в державному Кремлівському палаці вона прийняла музичну нагороду Росії "Золотий грамофон". Співачка й далі виступає і на приватних вечірках перед російськими олігархами. Також Ротару є постійною гостею російського фестивалю "Пісня року", від участі в якому відмовилася лише 2018-го через страх провокацій у зв'язку із впровадженням воєнного стану.

Софія Ротару ніколи не допомагала українським військовим, натомість заявляла: "Кожен із нас хоче, щоб настав мир. І я цього бажаю".

Світлана Лобода

Автор: Instagram.com/lobodaofficial
  Світлана Лобода після подій 2014 року не відмовилась від російських гонорарів
Світлана Лобода після подій 2014 року не відмовилась від російських гонорарів

Світлана Лобода представляла Україну на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення 2009 року, а 2013-го здобула титул Заслужена артистка України. Проте після подій 2014 року не відмовилася від російських гонорарів. Намагалася не афішувати поїздки в Росію, щоб паралельно виступати в Україні. Але їй це не вдалося. 2016-го активісти зірвали три її концерти: в Івано-Франківську заблокували зал, у Тернополі скандували "ганьба" й вимагали визнати Росію країною-агресоркою, у Чернігові закидали закривавленими рублями й гільзами. Через рік Лобода тікала зі свого концерту в Одесі. Повернулася лише в грудні торік - разом із Валерієм Меладзе виступила на приватній вечірці в Києві. А нещодавно анонсувала концерт в одному одеському клубі. Два останні роки співачка живе в Європі.

Ані Лорак

Автор: Instagram.com/anilorak
  Ані Лорак живе в Росії і бере участь в заходах, які організовує російська влада
Ані Лорак живе в Росії і бере участь в заходах, які організовує російська влада

Ані Лорак, справжнє ім'я Кароліна Куєк, здобула шалену популярність ще в юності. У 21 рік стала наймолодшою Заслуженою артисткою України. А 2008 року виборола друге місце на Євробаченні.

На піку популярності зірка була й у Росії, де її продюсував Філіп Кіркоров. Після подій 2014-го продовжувала гастролювала країною-агресоркою і паралельно давала концерти в палаці "Україна".

У лютому 2016 року з Таїсією Повалій виступила в Москві на концерті до "дня захисника вітчизни". Лорак розважала публіку в московських клубах, на музичних фестивалях "Пісня року", "Нова хвиля" і "Роза Хутор". Не відмовлялася від російських нагород "Золотий грамофон", "Золота сирена" від "Нового Радио", "Співачка року" від ЖАРА MUSIC AWARDS, "Муз-ТВ".

Водночас із 2017 року Ані Лорак активно літає в Київ. А вчора й позавчора дала два концерти в одеському клубі Itaka.

MARUV

Автор: instagram.com/maruvofficial
  MARUV не нехтує російською «гостинністю»
MARUV не нехтує російською «гостинністю»

Епатажна співачка MARUV, справжнє ім'я Ганна Корсун, також не нехтує російською "гостинністю". У квітні 2019-го MARUV виступила на дні народженні продюсера й бізнесмена Йосипа Пригожина, який підтримує Путіна. А в листопаді того ж року здобула відзнаку "Співачка року" на церемонії нагородження премій видання Glamour Russia в Москві.

Зараз MARUV не поспішає повертатися в Україну. Їй дають нагороди як російській співачці, записує дуети з Філіпом Кіркоровим, постає в ролі судді російських шоу та працює ведучою російських каналів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це маленька перемога Росії". Чим закінчиться виступ Ані Лорак в Україні

У червні Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що виключило російського артиста Філіпа Кіркорова зі списку осіб, що загрожують національній безпеці України. Це зробили на звернення СБУ.

Кіркоров підтримує окупацію Криму. 2017 року отримав орден від президента країни-агресора РФ Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Без докорів сумління: хто з українських зірок переметнувся на бік Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі