пʼятниця, 05 жовтня 2012 15:00

Під патронатом гОмера

А хотілося ж назвати цей текст "Острови в океані". І присвятити його трьом літературно-мистецьким подіям вересня. Події ці – чернівецький (але міжнародний) фестиваль Meridian Czernowitz, дрогобицький (але не менш міжнародний) фестиваль Бруно Шульца і львівський (але вже зовсім міжнародний) Форум книговидавців.

Переваги кожен із названих заходів має свої: Meridian – логістику і вино, фестиваль Шульца – Шульца і Віру Меньок, Форум – розмах і книжки. Зате недолік у них – один на всіх, спільний. Хоча й відчутний по-різному: у Чернівцях і Дрогобичі – яскравіше, у Львові – розмитіше. Втім, недолік цей належить не до самих заходів, а до їхнього тла. Тло ж усіх культурних подій – тобто населені пункти з більшістю їхніх жителів – у нас відомо яке. Тому й острови в океані. Тільки, як сказано, у Львові берегова лінія не завжди виразна. Бо все-таки, з одного боку, на львівських вулицях і площах, у кнайпах і костелах збереглося, або й відновилося, значно більше Європи, ніж у решті наших міст разом узятих. З боку ж іншого, на Форум до Львова приїжджають тисячі учасників і гостей, зокрема – й не надто відмінні за рівнем культури від торговців пиріжками чи навіть представників держадміністрації. Тому й розмитіше.

Однак Форум я завжди любив, і за останніх, здається, років 10 не пропустив жодного. ­Бувало гірше, бувало краще, але загалом щоразу було добре. А бувало й незабутньо. ­Скажімо, 2004 року. Влада тоді висунула кандидатом у президенти Януковича і почала відверто пресувати опозиційні ЗМІ. Форум у відповідь оголосив себе простором свободи. Збуджено переміщаючись від акції до акції, ми весь час намагалися підбадьорювати одне одного. "Е ні, суки, – промовляли ми на адресу відсутніх серед нас провладних сук, – ­цього разу так не буде. Нічого у вас не вийде". І того разу в них справді не вийшло.

Збуджено переміщаючись від акції до акції, ми весь час намагалися підбадьорювати одне одного. "Е ні, суки, – промовляли ми на  адресу відсутніх серед нас провладних сук, – цього разу  так не  буде. Нічого у вас не вийде". І того разу в них справді не вийшло

Цьогорічний Форум я, гадаю, також пам'ятатиму довго. По-перше, через телевізор. У мене вдома немає, а в готелі був. Увечері заходжу в номер, увік… умик… коротше, натискаю кнопку, а там Януковича показують. Ділиться науковими відкриттями. До України, каже, навідувався Геракл, а в Туреччині гОмер написав "іЛАду". Так я, ридаючи, й заснув. ­Прокидаюся вранці від мобільного. "Чув новину? – питає в слухавці голос друга-письмен­ника. – Організатори Форуму спільно з головою Львівської облдержадміністрації мають намір офіційно попросити Януковича про патронат на 2013 рік". Я в інтернет – так і є: "Патронат президента України надав би статус Форуму…", – зазначила Олександра Коваль (президент ГО "Форум видавців", – "Країна"). Оце таке по-друге.

Звісно, не мені оцінювати методи Провидіння. Я взагалі намагаюся сприймати світ по-­філософськи. У сенсі, якщо вже котресь вродилося, то хай би яке було, а може, й воно для чогось потрібне в Божому звіринці. І, звісно, я не вважаю, що всім без винятку шльоперам для професійного зростання аж так треба знати, хто такі Чехов, Ахматова чи там ­Гулак-Артемовський. Але до цього Форуму я ще плекав кілька ілюзій. Наприклад, мені здавалося, що в інформаційну добу людина просто фізично не може прожити понад 60 років (причому, більшість із них на свободі), стати президентом – і ні разу, ні по телевізору, ні по радіо, ні від учителів, ні від знайомих чи гуманітарних радників не почути слова ­Гомер. А вже що такий унікум, якби він все ж існував у природі, стане патроном найбільшої і найважливішої літературно-книжкової імпрези в країні, – до чогось подібного я і в найпохмуріших антиутопічних фантазіях дійти б не наважився.

Що ж, на те вони й фантазії, аби зазнавати поразок від дійсності. І на те вони ілюзії, аби рано чи пізно втрачатися. І на те він тотальний український маразм, аби позбавити наше публічне життя бодай видимості здорового глузду

Зараз ви читаєте новину «Під патронатом гОмера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі