понеділок, 28 листопада 2011 15:00

Замість пломб стоматологи рекомендують спеціальні зубні вкладки

Замість пломб стоматологи рекомендують спеціальні зубні вкладки

"Зруйновані зуби лікарі переважно ладнають класичним способом — пломбують. Але при цьому не відновлюється точний прикус і попередні нерівності зуба. Тоді він перестає виконувати свою основну функцію — перетирання їжі, — розповів кореспонденту "Газети по-українськи" львівський стоматолог Олег Берег, 32 роки. — Плоскі пломби мнуть, тиснуть, а не розтирають харчі"

Лікар пропонує пацієнтам керамічні вкладки.

Лікар бере гіпсову модель щелепи. Такий відбиток знімає в пацієнта за 10 хв. Зубний технік у лабораторії виготовляє вкладку для зуба. На гіпсовій моделі він може продивитися зуби з усіх боків, чого не зробить лікар у роті пацієнта. Таким чином його вкладка відтворює точну копію поверхні анатомічного зуба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік робить фотографії камерою, вмонтованою в рот

З одного зліпка можна зробити вкладки на кілька зубів і потім за один візит до стоматолога їх вставити. На встановлення 10 вкладок піде 3 год. Цього часу не вистачить на встановлення 10 пломб, каже лікар. Вкладка міцно прикріплюється до зуба спеціальною речовиною.

Природний прикус втрачається і при протезуванні. Тому пропонують протези теж робити на вкладках, замість коронок. На опорні зуби ставлять не коронки, а вкладки. І на них вішають штучний зуб. Тканини сусідніх зубів втрачаються не більш як 10 відсотків. Вони залишаються "живі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молочні зуби чистять без пасти

Готові вкладки мають вигляд нерівних шматків зуба, колір — природної емалі. Можна підбирати не лише колір, але і ступінь прозорості зубів кожної людини.

На жаль, зубні вкладки протипоказані при крихкій емалі чи нестачі кальцію, зазначив стоматолог.

Зараз ви читаєте новину «Замість пломб стоматологи рекомендують спеціальні зубні вкладки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі