неділя, 03 вересня 2023 09:20

Улюбленець Гітлера і конструктор наймасовішого авто: народився Порше
10

Фото: Тайные миры

3 вересня 1875 року народився німецький автомобільний конструктор Фердинанд Порше. У 1931-му він заснував компанію Porsche. Зараз вона спеціалізується на виробництві спортивних машині та автомобілів люкс-класу.

Батько майбутнього конструктора мав майстерню з ремонту автомобілів. Там з 15 років почав працювати Фердинанд. Паралельно навчався у технічному училищі. Він вручну змайстрував генератор і лампочку: будинок Порше мав електричне освітлення. У ті часи електрика була тільки в будинку бургомістра міста.

Gazeta.ua підготувала п'ять цікавих фактів з біографії видатного автоконструктора.

1. Працював водієм у принца

Під час служби в армії Порше був водіїм принца Угорщини і Богемії герцога Франца Фердинанда.

Автор: novate.
  Фердинанд Порше був водієм принца.
Фердинанд Порше був водієм принца.

2. Брав участь у гонках

У 1906-му Порше очолив Austro-Daimler і почав виготовляти спортивні гоночні автомобілі. У1909-му в змаганні за призи принца Генріха автомобіль Фердинанда фінішував другим. Вже через рік команда Austro-Daimler отримала три перших місця. у цій гонці конструктор був пілотом. Першою машиною він керував самостійно.

Автор: oldtimer
  Порше на гонках
Порше на гонках

3. Відвідав СРСР

У 1932-му Порше разом з сином запросили у Радянський Союз. Приїзд ініціював Сталін. У комфортному літерному вагоні вони об'їхали всі масштабні радянські будівництва 30-х років. Зокрема, танкобудування, авіації і автомобілебудування. Йому запропонували очолити будь-який завод, зокрема Сталінградський тракторний. Крім того, німцеві пропонували стати міністром автомобілебудування. Він відмовився.

Згодом під час Другої світової війни німецька розвідка вимагала від Порше дані про радянську промисловість.

4. Був улюбленцем Гітлера

У 1934 році Порше викладає власну ідею створення VolksWagen – народного автомобіля. Її підтримала нова влада Німеччини на чолі з Адольфом Гітлером. Це популяризувало фюрера у масах.

Автор: lifeglobe
  Порше презентує Гітлеру зразок "народного автомобіля".
Порше презентує Гітлеру зразок "народного автомобіля".

Він поставив завдання створити машину вартістю тисячі рейхсмарок. Авто мало б перевозити мінімум чотирьох осіб, витрачаючи на 100 км не більше 5 л палива і рухаючись зі швидкістю не менше 80 км/год. Так Порше отримав високого спонсора та "зелене світло" для реалізації своєї мрії. У 1935 році Фердинанд показав перші зразки нового автомобіля. Через два роки 1936 побудували завод для створення моделі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 81 рік тому випустили найпопулярніший автомобіль на планеті

5. Конструював танки

Під час Першої світової війни Порше розробляв для армії бортові причепи з колесами. Під час Другої світової спеціалісти компанії Porsche брали участь в розробці танків. Конструкторське бюро Porsche створило всюдиходи на основі "Жука" і бойові машини: танки "Тигр" і "Королівський тигр".

Автор: novate.
  Tiger (P) - розробка Порше.
Tiger (P) - розробка Порше.
У 1945 році після поразки Німеччини Порше опинився у французькій зоні окупації. Його звинувачували у співпраці з нацистами, створенні важкого озброєння для гітлерівського вермахту. Протягом майже 20 місяців перебував в ув'язненні.

25 квітня 1931-го, німецький конструктор Фердинанд Порше заснував автомобілебудівну компанію Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. Перед початком Другої світової війни, 1939-го, компанія випустила своє перше авто - Porsche 64. З конвеєра зійшло лише три екземпляри моделі.

Зараз ви читаєте новину «Улюбленець Гітлера і конструктор наймасовішого авто: народився Порше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі