четвер, 16 грудня 2021 13:28

У Раді підтримали закон, що дозволяє штрафувати водіїв на підставі відео в телефоні

У Раді підтримали закон, що дозволяє штрафувати водіїв на підставі відео в телефоні
Систему можна запустити лише за один день та охопити всі дороги України - МВС.  Фото: pixabay.com

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт №5798 про запуск системи громадського контролю дорожнього руху.

Він дозволятиме інспекторам накладати штрафи за порушення правил дорожнього руху на підставі відео в смартфоні, повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Закон дасть можливість громадянам фіксувати на смартфони порушення водіями ПДР. Не всіх, а лише особливо небезпечних, які призводять до численних жертв: проїзд на червоне світло, перетинання подвійної суцільної смуги, порушення правил проїзду через залізничні переїзди, ненадання переваги в русі автомобілю швидкої допомоги.

"Сьогодні учасники дорожнього руху нічого не можуть зробити, коли бачать суттєві порушення ПДР іншими учасниками руху. А безкарність на дорогах призводить до масової загибелі людей. 2020 року на автошляхах України загинули понад 3,5 тис. осіб, а з 1991-го на дорогах померли понад 180 тис. українців, - наголосили в МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почали масово штрафувати перевізників

Якщо закон ухвалять, учасники дорожнього руху зможуть миттєво надсилати відеодокази порушень поліції.

"Законодавчі зміни й сучасні технології роблять механізм подання та оброблення заяв максимально швидким, прозорим і результативним", - запевнили у відомстві.

Власник авто отримуватиме на смартфон або поштою повідомлення про поркшення ПДР і відео, яке це підтверджує. Якщо за кермом був не він, то власник може повідомити особу, якій він довірив своє авто, про необхідність сплатити штраф.

"З боку держави потрібні будуть тільки мінімальні витрати на оброблення даних від системи. Її можна запустити лише за один день та охопити всі дороги України", - зазначили в МВС.

У проєкті закону №5798 зазначено, що людина, яка через таке відео сповістить поліцію, зможе пізніше отримати за це винагороду - певний відсоток від сплаченого порушником штрафу.

Зараз ви читаєте новину «У Раді підтримали закон, що дозволяє штрафувати водіїв на підставі відео в телефоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі