вівторок, 31 січня 2012 12:10

Неякісний бензин заливають на кожній п'ятій АЗС - експерт

Неякісний бензин заливають на кожній п'ятій АЗС - експерт

Паливо сумнівної якості реалізують близько 20% автозаправних станцій (АЗС) України.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив заступник директора науково-технічного центру (НТЦ) "Психея" (Київ) Геннадій Рябцев.

"Близько 2 тисяч АЗС продають бензин на межі рентабельності, або "в нуль", або взагалі "в мінус". Це означає, що, або не платяться податки, або застосовуються сірі схеми, або реалізується неякісне паливо ... Це непрямий метод аналізу, але він дозволяє говорити, що близько 20% АЗС не повністю відповідають вимогам з якості реалізованого бензину", - зазначив він.

У свою чергу президент об'єднання "Асоціація операторів ринку нафтопродуктів Україна" Леонід Косянчук зазначив, що основною причиною такої ситуації є відсутність контролю якості палива з боку держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні долар подешевшав на 3 копійки, курс євро опустився на 10 копійок

"На всю країну 10 лабораторій здатні проводити повну перевірку всіх видів нафтопродуктів, це включаючи заводські. Тобто, грубо кажучи, по одній лабораторії на 1 тисячу АЗС. І ще питання, чи перевіряють чи вони?" - підкреслив експерт.

За підрахунками Рябцева, державі достатньо виділяти 0,3% акцизних надходжень для перевірки кожної АЗС країни за всіма видами нафтопродуктів один раз на рік.

"Однак кошти не виділяються взагалі. Державна система контролю якості зруйнована", - зазначив він.

На думку експертів не менш серйозною причиною погіршення ситуації є продовження дії старих стандартів на нафтопродукти (відповідних вимогам Євро-2, Євро-3).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тігіпка хочуть зібрати в офшорах мільярд на пенсії українцям

"Застаріла нормативна база стимулює до заповнення ринку неякісним паливом ... Виробляти в Україні паливо високої якості не вигідно, оскільки доводиться конкурувати з партіями низькоякісних нафтопродуктів, вироблених на основі компонентів, досвідченими партіями", - зазначив Рябцев.

Нагадаємо, Україна в черговий раз відклала повний перехід на стандарти якості нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5, до липня 2012 року.

З 1 січня 2012 року українські нафтопереробні заводи повинні були повністю перейти на стандарти ДСТУ 4839:2007 та ДСТУ 4840:2007, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5.

Зараз ви читаєте новину «Неякісний бензин заливають на кожній п'ятій АЗС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі