пʼятниця, 02 жовтня 2020 16:46

Як відрізнити фейкові штрафи за порушення ПДР — поради юриста

Як відрізнити фейкові штрафи за порушення ПДР — поради юриста
Українці почали отримувати липові постанови про порушення Правил дорожнього руху. Фото: ua.news

Українці почали отримувати липові постанови про порушення Правил дорожнього руху, які записує автоматична система фото- та відеофіксації. Про це нещодавно повідомили у виданні "Сегодня".

Постанови про штрафи отримували навіть люди, які не водять авто. При цьому шахраї знають повні імена та адреси потенційних жертв. Інколи особам, що не сплатили фейкового штрафу, погрожують по телефону.

"Головне, на що треба звертати увагу при отриманні постанови, — хто є отримувачем платежу. Це має бути Державна казначейська служба України, — розповідає Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець. — Ця ознака дає змогу відрізнити справжню квитанцію від підробки. Хоча з огляду на ті можливості, які сьогодні є в шахраїв, можна зробити ідентичну за виглядом квитанцію. Якщо отримувач платежу не Державне казначейство — це підстава для звернення до правоохоронних органів. Але шанси на те, що поліція знайде шахраїв та розкриє цю схему, мінімальні".

Здебільшого жертвами аферистів стають люди похилого віку або ті, хто не перевіряють даних про постанови.

"Інциденти з липовими штрафами почали з'являтися не так давно, так само, як і автоматична система фото- та відеофіксації. З огляду на те, що фейкові штрафи приходять на суми 400-500 гривень, то більшість людей мабуть про це і не задумуються", — каже адвокат.

Звичайних квитанцій про порушення Правил дорожнього руху правоохоронці вже давно не розсилають. Зараз водії отримують спеціальні постанови, в яких вказано точну модель автомобіля, місце та час скоєння порушення. На постанові також є посилання на сайт bdr.mvs.gov.ua, де можна подивитися фото або відеоматеріали правопорушення.

"На сьогодні є мобільні додатки, які допомагають водіям перевіряти наявність штрафів і зручно оплачувати їх. Деякі банки надають такі послуги. Зокрема "Монобанк". Інформацію про несплачений штраф можна отримати на сайті Національної поліції, а також завдяки додатку "Штрафи ПДР". Перевірити постанови можна завдяки сервісу Opendatabot. Тобто водіям не обов'язково чекати так званого листа щастя", — розповідає Ростислав Кравець.

Правоохоронці запевнили, що справжній протокол про штраф надійно захищено від підробок. На постанові зображено спеціальний QR-код. У ньому зашифровано дані для оплати штрафу за допомогою банківської карти. Якщо на розпорядженні його немає — це підробка.

"Застосовувати засоби захисту типу голограм на квитанціях та постановах немає сенсу. Це марнотратство. Краще зробити офіційний державний сайт, де будь-яка особа зможе дізнатися, чи є в неї штраф, та відразу його сплатити. Це допоможе водіям убезпечитися від шахраїв", — каже Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про одну з причин великої кількості аварій в Україні

З початку цього року в Україні відкрили 334 655 виконавчих проваджень щодо стягнення штрафів за порушення Правил дорожнього руху на суму понад 735 млн грн. Наразі закрили 6% проваджень.

Зараз ви читаєте новину «Як відрізнити фейкові штрафи за порушення ПДР — поради юриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі