пʼятниця, 03 листопада 2017 09:16

Довели користь світлофорів зі зворотним відліком

Довели користь світлофорів зі зворотним відліком
Як показали дослідження, водії на 13.1% частіше зупинялися перед світлофором із зворотним відліком, коли на таймері залишалося менше 10 сек. до перемикання сигналу і частіше завчасно скидали швидкість Фото - google

Зворотний відлік до зміни зеленого сигналу світлофора підвищує увагу водіїв при під'їзді до регульованого перехрестя. Використання таких світлофорів дозволить знизити кількість аварій на дорогах.

Такого висновку дійшли вчені університету штату Орегон. У дослідженнях взяли участь 55 водіїв у віці від 19 до 73 років. Керуючи віртуальним автомобілем, вони "рухалися" по вулицях, обладнаним звичайними і світлофорами зі зворотним відліком до зміни зеленого сигналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали вік, після якого небезпечно мати дітей

Як показали дослідження, водії на 13,1% частіше зупинялися перед світлофором із зворотним відліком, коли на таймері залишалося менше 10 с до перемикання сигналу і частіше завчасно скидали швидкість. Середній показник уповільнення автомобілів виявився на 0,46 м/с менше.

Вчені з'ясували, що перед звичайними світлофорами є "зона невпевненості", коли водій сподівається "проскочити" на зелений.

У 2016 році вчені університету вивчали поведінку водіїв перед світлофорами зі зворотним відліком до зміни червоного сигналу. За підсумками досліджень, в яких брали участь 67 осіб, з'ясувалося, що наявність таймера скоротило ймовірність "заторів", час простою автомобілів та ймовірність фальстартів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали тестувати Bentley Bentayga у плагін-гібридному виконанні

Подібні дослідження в 2009 році проводили у Великій Британії, а в 2011 в Китаї. В обох випадках вчені прийшли до висновку, що світлофори з таймерами підвищують безпеку перехресть, зменшують аварійність і ймовірність виникнення "заторів".

Зараз використання світлофорів з таймерами дозволено в 20 країнах світу. У США такі світлофори встановлюють тільки на пішохідних перехрестях. При дозвільному сигналі світлофора пішоходи можуть рухатися не тільки перпендикулярно, а й по діагоналі.

Зараз ви читаєте новину «Довели користь світлофорів зі зворотним відліком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі