четвер, 18 серпня 2016 12:41

Як українські автогонщики відновлюють сили між змаганнями

Цими вихідними на Одещині стартує етап чемпіонату України з міні-ралі, а після нього відбудуться гірські автоперегони, етап кубка FAU та етап чемпіонату з ралі. Деякі пілоти братимуть участь у більшості цих гонок.

Ралійні автомобілі по регламенту підходять для усіх цих видів гонок, тому частина пілотів намагається по максимуму використовувати машини.

Між змаганнями перерви 1-2 тижні. Тому Gazeta.ua дізналася у досвідчених українських гонщиків, як вони відновлюють сили між змаганнями.

Денис Сидоров, абсолютний чемпіон України з ралі 2015 року.

Автор: autocentre.ua
 

"Якщо поєднувати змагання з роботою, то у п'ятницю після роботи їдеш на гонку, і в неділю після гонки повертаєшся назад. Коли перегони проходять далеко (наприклад, Чернівці), доводилося прогулювати понеділок. Але після повернення потрібно надолужувати робочі справи. Найгірше довелося під час ралі Ялта-2011. У мене була відпустка на тиждень (кілька днів до гонки і після гонки), але після повернення розгрібати довелося стільки, що краще б такої відпустки не було. Такого, щоб інтервал між гонками становив тиждень в мене не було ніколи. Мінімальний - 2 тижні. Найкращий відпочинок після гонки - день відіспатися. Під час змагань не до сну. Втома з'являється вже після гонки. Особливо через день. Починає трохи боліти спина, шия. Це швидко минає, але, тим паче, такий є. Відпочити за тиждень, я вважаю, реально. Мені найбільше підходить відпочинок із сім'єю. Суміш активного і пасивного відпочинку дає організму відновитися."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найкрутіших гоночних серій, за якими слідкує весь світ

Дмитро Радзівіл, чемпіон України з ралі у класі 5, призер італійської серії Citroen Racing Trophy.

Автор: facebook.com
 

"Не можу сказати, що є якесь рішення, щоб відновитися між змаганнями. Живу повноцінним життям. Це ще залежить від того, чи працюєш, чи ні. Я виїжджаю на гонку щонайменше за добу до початку адміністративних перевірок, щоб відпочити з дороги, звикнути до клімату та погоди. У ралі, як і в інших видах спорту, необхідний здоровий сон. Без правильного харчування також неможливо. Є виключення з раціону, але це більше індивідуальне. Потрібно відчувати, чи не буде тобі нічого заваджати за кермом. На період змагань, я відмовляюся від спиртного і намагаюся максимально стежити за організмом. Важлива фізична підготовка, психологічна складова, втома, здоров'я. Немає панацеї для швидкого відновлення. Хтось не може без сигарет, хтось без сексу чи ще чогось. Для мене найголовніша складова - це психологія. Якщо я спокійний за все другорядні моменти, то я можу зосередиться на стенограмі, керуванні автомобілем. Одним із серйозних критеріїв для мене, це підготовка автомобіля. Я не лазив в механічну частину, але команда завжди знала, що після змагань машина повинна бути у бойовій готовності, за максимально можливий період часу. На змаганнях добре, коли навколо свіже повітря, як на Західній Україні чи Італії".

Іван Остапченко, призер етапів чемпіонатів України та Білорусі з ралі.

Автор: facebook.com
 

"Коли маленька перерва у змаганнях важливо не втратити ритм і настрій. Але обов'язково необхідно коротко перемкнутись на щось інше. Наприклад рибалка, книги, кіно, боулінг. А основне - сон, лазня та масаж. Спина отримує достатнє навантаження на змаганнях. Тут ніяких особливих секретів немає. На все правда буде лише 2 доби. На час сезону алкоголь виключений з меню. Іноді можна один-два бокали світлого пива. Але не більше. Відновлення фізичне - зіпсувати важко. Скоріше, можна збити психологічний відпочинок. Спортсмену просто необхідно постійно тримати себе в формі. Кондиції можуть бути різними, але базу треба тримати. Тоді набирати форму швидше і легше".

Зараз ви читаєте новину «Як українські автогонщики відновлюють сили між змаганнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі