четвер, 04 лютого 2016 10:01

5 маловідомих фактів про автомобіль "Москвич"
10

20 років тому постало питання про банкрутство колишнього заводу "АЗЛК", який випускав автомобілі "Москвич". Свого часу в рік з його конвеєра сходило 200 тисяч машин. Крах підприємства пов'язують із генеральним директором Рубеном Асатряном, професором факультета інженерного бізнесу і менеджменту московського університету ім.Баутмана. Пропонуємо добірку із семи маловідомих і цікавих фактів про марку "Москвич".

1. Занижена потужність двигуна "Москвича 412". Це перший радянський автомобіль, який мав напівсферичну камеру згорання, як у спортивного авто. При обсязі в 1,5 літра, двигун видавав небачену раніше для машин СРСР потужність в 75 кінських сил. Але вона була навмисно занижена конструкторами і комісіями. Саме тому підготовлений на професійному рівні двигун, без особливих змін дозволяє отримати до 150 кінських сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарна еволюція від Lancer, яка пішла в історію

2. Закордонні тест-драйви. "Москвич-408", на базі якого випускали "Москвич 412", експортувався в соціалістичні країни. Співробітники шведського журналу "Світ техніки" вирішили з'ясувати межу міцності "Москвича". За два дні проїхали ним 1240 км. Опісля описали: "Ми їздили розмитими грунтовими дорогами, трасою шведського ралі, ганяли по стежках, протоптаних тваринами, горбах. "Москвич" літав як космонавт і приземлявся в глиняні ями. Рвали з місця, різко гальмували, йшли на повному газі і малій передачі. Такого не робили з жодною машиною. В автомобілі все функціонувало відмінно, навіть вода не закипіла. Він їхав навіть краще. Не багато є машин, які винесли б подібне випробування".

3. Москвич на Ельбрусі. "Москвич 412" – перший серійний автомобіль, який взяв висоту в 4 тис.км на Ельбрусі. Автомобіль був стандартно оснащений. Пізніше це сходження змогли повторити три стандартні автомобілі "УАЗ-469". Варто відмітити, що на "Москвичах-412" піднімались і вище, під час марафону з ралі "Лондон - Мехіко". Деякі ділянки траси Південної Америки були розташовані на висоті 5 км над рівнем моря.

4. Москвич в спорті. На першостях Радянського Союзу на "Москвичах" перемагали 47 раз, 30 раз на кільцевих гонках, 10 - на ралі і 7 - на іподромах. Машина брала участь у двох найбільших марафонах століття. В 1968 році – в Лондон-Сідней, через два роки в Лондон-Мехіко. Перший становив 16 тис. км по бездоріжжю 11 країн трьох континентів. Старт відбувся взимку в Європі, а фініш - влітку в Австралії. Стартувало 98 машин від світових виробників, серед них чотири "Москвичі". До Сіднея дійшло 56 автомобілів. В повному складі вдалося доїхати чотирьом командам: австралійській, двом англійським і команді СРСР. В марафоні "Лондон-Мехіко" на 26 тис. км стартувало 96 автомобілів. Серед них були чотири "Москвичі", три з яких фінішували в Мехіко у складі 23 машин і посіли третє місце.

5. Гімн "Москвичу". Ця автомобільна марка має власний гімн, який написали поет Микола Добронравов, а музику – Олександра Пахмутова. Цей творчий тандем створив такі відомі пісні, як "Как молоды мы были", "Надежда", "Птица счастья" і прощальна пісня "Олімпіади-80". Текст пісні відображає надійність, витривалість і робочий характер "Москвича". Після зупинки і банкротства АЗЛК, акції заводу викупила французька фірма Renault. У жовтні 2015 року товариство "Рено-Росія" подало в Роспатент заявку на реєстрацію товарного знака "Москвич" і всіх варіантів емблем та шильників. Існує думка, що Renault найближчим часом планує відродити автомобільний бренд "Москвич".

Зараз ви читаєте новину «5 маловідомих фактів про автомобіль "Москвич"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі