пʼятниця, 19 квітня 2024 02:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни знову імітували удар по Запорізькій АЕС

Росіяни знову імітували удар по Запорізькій АЕС
Росіяни імітують удари по АЕС. Фото: ВВС

Запорізьку АЕС знову атакував дрон. Подібні імітаційні удари по станції росіяни нанесли менш ніж два тижні тому.

Над станцією пролунали вибухи. Російська сторона вкотре звинуватила Україну. Про це йдеться у повідомленні Генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Гроссі, пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ЗАЕС може статися радіаційна аварія

Спостерігачі МАГАТЕ, які перебувають на станції, почули вибух у той самий час, коли російська команда повідомила про спробу атаки українського безпілотника. Представники російської влади на заводі заявили, що безпілотник був знищений над дахом будівлі. Вони додали, що не було ніяких пошкоджень і що ніхто не постраждав.

"Якщо це підтвердиться, це буде надзвичайно тривожною подією. Хто б не стояв за цими інцидентами, вони, схоже, ігнорують неодноразові заклики міжнародної спільноти до максимальної військової стриманості, щоб запобігти цілком реальній загрозі серйозної ядерної аварії", - сказав Гроссі.

Російські окупанти відмовили спостерігачам МАГАТЕ в доступі до тренувального центру, де, як стверджується, стався інцидент, "з міркувань безпеки".

Рафаель Гроссі попередив, що напади та інциденти на станції є "безрозсудними" і можуть спровокувати велику ядерну аварію.

В ГУР МО заявили, що Україна не має жодної причетності до вибухів і інших збройних провокаційних дій країни-агресора, що відбуваються на території ЗАЕС, яку окупували російські війська. Повідомлення про удар безпілотника біля реактора, який контролює країна-агресор, назвали імітаційними ударами РФ по території станції.

7 квітня місія МАГАТЕ, яка знаходиться на ЗАЕС, підтвердила пряму атаку на станцію, вперше від листопада минулого року. Всього ж мова іде про три атаки безпілотниками

Прямий удар був по вершині купола захисної оболонки будівлі реактора 6 блоку. Дві інші атаки були здійснені в безпосередній близькості від головних будівель реактора і призвели до щонайменше однієї жертви.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни знову імітували удар по Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі