понеділок, 07 березня 2022 14:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Чим більше програє російська армія, тим більше підлі та криваві її злочини – що пише про нас світова преса
9

Британське The Economist пояснює, чому НАТО боїться закрити небо над Україною, і як російська армія йде на все більш жахливі злочини, програючи війну. А американський The Wall Street Journal про останні кілька днів війни і про те, що Москва надалі вбиває мирних жителів, вимагаючи від Києва капітуляції. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Як допомогти Україні, поки Путін бомбить її міста", The Economist, Велика Британія

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО створити над його країною безпольотну зони. Його ворог Володимир Путін засудив ідею. Хто може бути проти захисту мирних жителів від російських бомбардувань, воєнних злочинів? Крім того, такий крок дозволить українським військам завдавати ударів по російських колонах без загрози повітряного нападу. Це приваблива ідея. Але також хибна.

Заклики до НАТО запровадити заборону для польотів звучать дедалі гучніше, бо на другому тижні війни Росія змінила тактику. Після провалу початкового блискавичного наступу, завдяки мужності та винахідливості українців, а також російській некомпетентності, Путін вдався до смертоносного застосування грубої сили. Російська бронетехніка найбільше просунулась на півдні, вирвавшись із Криму. Просування на півночі йде повільно, але мета військ, що йдуть з Білорусії та сходу, щоб оточити Київ, осадити і підпорядкувати.

Чим гірше війна йтиме для Путіна, тим більше він тероризуватиме українців і ставитиме лідерів країни перед болісним вибором між капітуляцією і масовою різаниною

Чим гірше війна йтиме для Путіна, тим більше він тероризуватиме українців і ставитиме лідерів країни перед болісним вибором між капітуляцією та масовою різаниною. Люди вже тяжко страждають у Харкові та Чернігові, де їх навмання обстрілюють, у тому зокрема, касетними бомбами, які завдають тяжких втрат, розкидаючи вибухівку на великій площі. Тривають повітряні атаки на Житомир, Бучу та Ірпінь, а також інші міста, що оточують Київ. Режим припинення вогню в Маріуполі, спрямований на безпечний вихід жителів, порушили, коли російські війська відновили обстріл через 45 хв. після припинення вогню.

Прибічники безпольотної зони кажуть, що неможливість використання РФ літаків чи безпілотників захистить цивільних від цієї безжальної тактики. Деякі члени НАТО встановили заборонену для польотів зону над частинами Іраку в 1990-х і пізніше над Боснією, а в 2011 над Лівією. НАТО має запровадити її і сьогодні, кажуть вони.

Автор: Getty Images
  Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ
Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ

Вони вважають, що це позбавить Путіна важливої зброї, дасть українцям час для поповнення запасів та більше свободи для нападу на російські колони.

Підтримка цих аргументів зросте з вбивствами в українських містах. Кожна розсудлива людина має бути за те, щоб українці перемогли армію Путіна. Проте чим уважніше ви придивляєтеся, тим очевиднішим стає, що заборона для польотів не тільки не призведе до цього, а навпаки, до катастрофи.

Автор: Getty Images
  Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ
Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ

По-перше, це майже нічого не дасть для головної мети – захисту українців. Росія покладається в основному на артилерію та ракети для обстрілу міст. У тій мірі, як вона використовує авіацію, її командири переорієнтують зусилля на наземну зброю. Визнавши, що вбивство мирних жителів морально неприйнятне, чи зможе НАТО відступити, коли різанина продовжиться?

У минулому заборонені для польотів зони суворо не контролювалися, бо патрулювання великих ділянок неба - дороге і складне. Це також призвело б до прямого конфлікту між Росією та США. Літаки НАТО, під якими тут маються на увазі ВПС США, повинні спочатку знищити російські системи ППО. Якби російські літаки продовжили літати попри все, НАТО довелося б їх збивати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арестович розповів про шанси захоплення Києва окупантами

Путін вважає, що він уже у стані війни з НАТО. Якщо він не зупиниться на Україні, його слід розбити. Чому не покінчити б із ним зараз?

Відповідь у тому, що є величезна різниця між дипломатичною і матеріально-технічною підтримкою України та прямою війною з Росією. Путін показав, що, зіткнувшись із невдачею на полі бою, йде на ескалацію. Якщо НАТО почне збивати російські ВПС, воно запропонує йому підняти ставки, наприклад, обстрілявши прифронтові держави Альянсу. НАТО може тоді опинитися у ситуації, коли теж доведеться піти на ескалацію у відповідь.

Ескалація конфлікту Росії з НАТО може призвести до ядерної війни. Особливо якщо Путін буде вважати за необхідне компенсувати поразку у війні звичайними озброєннями

Не плекайте ілюзій, така ескалація може призвести до ядерної війни. Особливо якщо Путін буде вважати за необхідне компенсувати поразки у війні звичайними озброєннями. Він уже погрожував застосувати ядерну зброю. Логіка ескалації вимагає, щоб кожна сторона відповіла на напад ударом у відповідь. Це може легко стати перевіркою того, яка сторона готова йти на крайні заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупований Енергодар прощається із вбитими захисниками Запорізької АЕС

Існує відмінність між боротьбою з Росією і підтримкою України. Так НАТО обмежує ризик ескалації, навіть якщо не усуває її повністю. Це відбувається, бо НАТО сигналізує, що участь Альянсу обмежена. Тому Росія не може легко перейти від дій проти України до дій проти НАТО.

Безполітна зона приведе війну в прифронтові держави НАТО як продовження війни в Україні. Це загрожує катастрофою

Навпаки, безполітна зона робить війну у прифронтових державах НАТО продовженням війни в Україні. Це загрожує катастрофою.

НАТО вже постачає Україні летальну зброю та запроваджує жорсткі санкції проти Росії. Альянс може й має робити більше. Одна з ідей полягає в тому, щоб Польща передала Україні частину своїх старих винищувачів радянського виробництва. НАТО також може зміцнити українську систему ППО за допомогою більшої дальності систем - більші, ніж переносні ракети Stinger, які українці вже отримали. І те, й інше, допоможе більше, ніж просто просити пілотів країн НАТО зробити цю роботу за українців.

Гарною ідеєю було б ще більше підірвати російську економіку, наклавши ембарго на купівлю російської нафти і газу

Іншою гарною ідеєю було б ще більше підірвати російську економіку, наклавши ембарго на покупку російської нафти і газу. Нинішні санкції не стосуються енергетики, але Росії відчайдушно потрібна тверда валюта від експорту нафти і газу для оплати імпорту, бо санкції, що існують, заморозили її резерви.

І постачання зброї, і ембарго також загрожують ескалацією. Санкції щодо російської енергетики дорого обійдуться світовій економіці. Але вони спричиняють менший ризик і нижчу ціну, ніж безполітна зона. Більше того, вони справді можуть спрацювати.

"Україна зіткнулася з новою хвилею атак на населені пункти", The Wall Street Journal, США

Росіяни посилили удари по Україні, просуваючись до Києва і Харкова, вбиваючи десятки мирних мешканців і зриваючи евакуацію.

Відбивши початковий російський наступ Україна готується до другої хвилі російських атак, спрямованих на великі населені пункти по всій країні. Російський план полягає у тому, щоб оточити українські сили і створити ситуацію гуманітарної катастрофи для цивільного населення.

Автор: Getty Images
  Загиблі від обстрілу росіян українці під час евакуації з Ірпеня
Загиблі від обстрілу росіян українці під час евакуації з Ірпеня

У Харкові кілька мирних жителів загинули після того, як російські "Гради" обстріляли місто. У районі Києва російські війська ведуть запеклі бої з українцями, захопивши передмістя Ірпіня. Внаслідок російського обстрілу під час евакуації з міста загинуло вісім людей.

Російські обстріли зривають заплановану евакуацію 200 тис. мирних жителів із Маріуполя. Очікувалося, що мирні жителі залишать Маріуполь і Волноваху в суботу в рамках угоди під контролем Міжнародного Червоного Хреста, але росіяни не припинили обстрілу.

Умисні напади росіян на мирних жителів – військові злочини

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, що "бачив дуже достовірні повідомлення про навмисні напади на мирних жителів, що є військовим злочином".

Українські та російські переговорники повинні зустрітися для третього раунду переговорів про припинення вогню у понеділок, хоча шанси на прорив сумнівні, оскільки Кремль заявив про рішучість продовжувати війну.

Автор: Getty Images
  Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ
Евакуація людей під час обстрілу російських військ, 6 березня, в Ірпені. Щонайменше четверо загинули внаслідок атаки. Біженці тікають у Київ

Угоди, досягнуті українськими і російськими переговорниками на попередньому раунді у четвер, про гуманітарні коридори, не виконані. У недільному відеозверненні Зеленський знову закликав США і союзників запровадити безпольотну зону над Україною. НАТО заявило, що не робитиме цього.

"Якщо не закриєте небо, якщо хоча б не дасте нам літаки, щоб захищатися, висновок один – ви теж хочете, щоб нас повільно вбивали", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці Херсонщини вийшли на протест проти окупантів

Блінкен зазначив, що уряд США активно шукає способи задовольнити запит України на бойові літаки і поповнити арсенал Польщі, якщо вона передасть літаки радянської доби Україні. Він також повідомив, що США ведуть переговори з європейськими партнерами щодо перспективи заборони на експорт російської нафти.

Путін сказав Ердогану, що Москва припинить наступ "тільки у разі, якщо Київ припинить опір"

Президент Франції Еммануель Макрон, президент Туреччини Реджеп Ердоган і прем'єр Ізраїлю Нафталі Беннет останніми днями провели переговори з Путіним. Він сказав Ердогану в неділю, що Москва зупинить наступ "тільки, якщо Київ припинить бойові дії та виконає добре відомі вимоги Росії". На початку війни Путін заявив, що прагне "демілітаризувати" Україну і покласти край її союзу з Заходом. Він хоче також, щоб Україна визнала анексію Криму.

Путін також розмовляв з Макроном у неділю, звинувачуючи Київ у невдалій евакуації населення з Маріуполя. Кремль, не надавши доказів, заявив, що припинення вогню було хитрощами України "для нарощування сил на позиціях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС просить МАГАТЕ забезпечити захист українських АЕС

Путін і Макрон говорили про безпеку АЕС в Україні після того, як у п'ятницю російський обстріл на півдні України призвів до пожежі на найбільшій в Європі АЕС у Запоріжжі. Путін заявив, що готовий провести тристоронню зустріч між Росією, Україною і МАГАТЕ через відеозв'язок або у третій країні.

Він сказав, що російські війська у взаємодії з українським персоналом працюють над забезпеченням нормальної роботи станції та фонова радіація там на нормальному рівні. Агентство ООН з атомної енергії заявило, що співробітники станції наразі підпорядковуються російським військам, а канали зв'язку між станцією і українським ядерним регулятором різко скорочені.

Автор: WSJ
  Територія України, контрольована Росією. Блакитні квадрати – місця перетину кордонів біженцями
Територія України, контрольована Росією. Блакитні квадрати – місця перетину кордонів біженцями

"Я дуже стурбований. Щоб безпечно і надійно експлуатувати станцію, керівництво і персонал мають виконувати життєво важливі обов'язки у стабільних умовах без надмірного втручання чи тиску", - сказав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Гаазі почалися слухання про геноцид за позовом України проти РФ

Тим часом, українці в районах, окупованих Москвою, в неділю вийшли на нові акції протесту, вимагаючи виведення російських військ. У Херсоні протягом третього дня протестів проти окупації вийшли тисячі людей, розмахуючи українськими прапорами. Подібні акції відбулися у неділю у містах Нова Каховка і Каланчак Херсонської області. Російські сили у Новій Каховці вели вогонь у повітря і кидали у натовп світлошумові гранати, а місцеві скандували "Ідіть додому!"

Автор: WSJ
  Працівники Червоного Хреста допомагають людям на вокзалі Львова
Працівники Червоного Хреста допомагають людям на вокзалі Львова

У Росії тисячі людей вийшли в десятках міст на протести проти війни, що стало найбільшою демонстрацією від початку вторгнення. Російська поліція затримала понад 13 тис. людей з початку протестів. Кремль заборонив Facebook і Twitter, закрив усі незалежні ЗМІ, щоб заткнути противників війни.

Через запеклий український спротив російські війська зазнали несподівано важких втрат, особливо на півночі, де спроби швидко захопити Київ і Харків провалилися. Російські сили також зазнали невдачі біля Миколаєва.

Понад 1,5 млн жителів залишили Україну, що стало найшвидшою кризою з біженцями в Європі після Другої світової

За словами верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, понад 1,5 млн жителів залишили Україну після вторгнення. Це стало найшвидшою кризою з біженцями в Європі з Другої світової війни.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що російська колона застрягла на північ від Києва, але росіяни намагаються далі оточити столицю, маючи проблеми з логістикою. Росіяни зірвали гуманітарні коридори під керівництвом Червоного Хреста в Маріуполі та Волновасі, і знову відкрили вогонь по житлових кварталах. А американські ветерани хочуть воювати за Україну.

Зараз ви читаєте новину «Чим більше програє російська армія, тим більше підлі та криваві її злочини – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі