понеділок, 16 листопада 2020 16:28

Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту

Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту
Лариса Масенко пояснила моменти, до яких були питання. Фото: vseosvita.ua

Наукова консультантка цьогорічного Радіодиктанту національної єдності Лариса Масенко розібрала дискусійні питання тексту.

Вона відкинула закиди у тому, що текст "недостатньо український". Вважає, що згадки про британську письменницю Джоан Ролінг та американського інженера Ілона Маска показують, що Україна не відстає від світового прогресу, передає "Пряма мова".

"Річ у тім, що весь радянський період був спрямований на те, щоб випхати українську мову та культуру. Міста активно зросійщувалися, а українська культура спеціально зводилася до сільської. І цей стереотип часом і досі впливовий.

То чому такі тексти, як цей, важливі? Вони показують, що українська культура сучасна, що українська мова може висловити всі проблеми проблеми й інновації. Я вважаю, що це набагато краще, ніж просто патетика про "рідну неньку Україну", - сказала вона.

Проблеми виникли зі словом "енелятко". Автор диктанту Іван Малкович придумав його для своєї "Абетки". Це слово може бути в тексті і в лапках, і без лапок.

Масенко пояснила роль тире у реченні: "Це він підсунув нам гаджети, щоб ми змогли колись забрати з собою на інші планети свої улюблені книжки, музику, фотографії, картини, – бо як інакше вдалося б це зробити?" Це тире є інтонаційним. Воно увиразнює протиставлення питальної частини речення. Його відсутність теж не будуть вважати помилкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радіодиктант очолив список запитів у Google

Слово "ґаджет" за новим правописом потрібно писати та вимовляти з "г". Лариса Масенко радить спрямовувати питання до тих мовознавців, які займаються мовною нормою та причетні до укладення нового правопису. Лінгвістка вважає це недопрацюванням. У мовленні такі слова вкорінилися з "ґ".

"Виходить, що вживання слова розбігається з чинним правописом. Може, цей диктант змусить мовознавців унормувати це, - вважає Масенко.

Мовознавець Олександр Авраменко вважає, що в реченні "І ось, напевно, вже аж тоді й запанує ера електронної книжки" варто було б написати "уже". Лариса Масенко називає це надмірним нормалізаторством.

Українське радіо опублікувало текст XX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Він називається "Виклики книжкової ери", створив письменник і видавець Іван Малкович.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавиця відповіла на критику радіодиктанту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі