понеділок, 06 травня 2024 11:34

В Україну прилетіли "бойові птахи" - показали фото
4

Турухтани прилетіли до Національного природного парку "Тузлівські лимани" в Одеській області.

Вони мігрують через територію України, повідомив співробітник парку доктор біологічних наук Іван Русєв.

В Україні цих птахів ще називають брижачами.

"Під час міграцій на території парку іноді можна зустріти десятки тисяч особин. Але, вони розмножуються лише в Тундрі коротким північним літом, тому залишають гніздування та відлітають з Тундри на південь - до нас, вже на початку липня", - пояснив він.

В Україні помітили турухтанів
Фото: Іван Русев
В Україні помітили турухтанів
В Україні помітили турухтанів
В Україні помітили турухтанів

Першими до України летять самці, а потім - самиці та молоді птахи. Вони зазвичай відлітають невеликими групами - від п'яти до 30 особин, а іноді утворюють великі зграї.

Турухтани за одну добу здатні пролетіти відстань у сотні кілометрів. Через масове осушення боліт у XX столітті було знищено багато гніздівель брижача в Європі. Птах оберігається Боннською та Бернською конвенціями, Директивою ЄС про захист диких птахів та Угодою AEWA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні рожевих фламінго злетілися на Одещину: фото пернатих

"Видовий епітет з латини на українську мову перекладається як "бойовий, войовничий". Ареал проживання простягається від Великої Британії та Північної Європи через Сибір до узбережжя Охотського моря та Берингової протоки. Турухтани гніздяться на вологих луках, розташованих біля малих водойм, прісноводних і торф'яних боліт. Особливо їх приваблюють ділянки північноєвропейської та азійської тундри, що знаходяться в дельтах мілководних річок", - розповів Русєв.

В Африці турухтани гніздяться на середземноморському узбережжі та на південь від пустелі Сахара. Назвд вони летять через Україну і зупиняються відпочити у нацпарку на Одещині.

"Потім брижачи летять у Тундру через велику зону бойових дій і загроз для дикої природи в Азово-Чорноморському регіоні України, які створила злочинна рашистська країна", - додав біолог.

На честь цього виду птахів названо астероїд 8763 Пугнакс.

На території Чорнобильської зони живе рідкісний вид лелек, який ніколи не селиться поруч із людиною. Чорні лелеки для гніздування обирають глухі райони з великою кількістю лісів і боліт.

Цей вид птаха занесено до Червоної книги України.

Зараз ви читаєте новину «В Україну прилетіли "бойові птахи" - показали фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі