пʼятниця, 19 квітня 2024 21:34

"Росія готувала замах на Зеленського у Польщі" і "Трамп, який не пробачає образ": що пишуть світові ЗМІ

"Росія готувала замах на Зеленського у Польщі" і  "Трамп, який не пробачає образ": що пишуть світові ЗМІ
eastnews.ua

Кандидат у президенти США Дональд Трамп ненавидить Україну, через яку стався його перший імпічмент і ряд поганих історій. Тому трампісти в Конгресі блокують допомогу Україні. У Польщі затримали особу, яка допомагала Росії готувати замах на президента Володимира Зеленського. І дволикість Заходу, коли збиває ракети і дрони над Ізраїлем, але не хоче над Україною. Ось дещо з того, що цими днями писали у світових ЗМІ.

"Чому Трамп "ненавидить Україну", Politico, США

Трампу важко пробачати чи забувати образи. Від перших натяків на втручання Росії в президентську кампанію в США в 2016-му й до імпічменту в 2019-му, всі дороги ведуть у Київ.

"Трамп ненавидить Україну. Він і його оточення вважають, що Україна – це причина всіх проблем", - каже Лев Парнас, українсько-американський бізнесмен, який колись був агентом в Україні для адвоката Трампа Руді Джуліані, а пізніше виступив проти експрезидента.

Перша історія Трампа з Україною виникла в попелі Євромайдану. До того як Пол Манафорт став керівником передвиборної кампанії Трампа в 2015-му, він працював на Віктора Януковича.

Після перемоги Революції гідності дім експрезидента захопили. Там знайшли "Чорну книгу", у якій був список таємних виплат. За даними НАБУ, прізвище Манафорта фігурувало як мінімум 22 рази. Отримав $12,7 млн. НАБУ заявило, що ім'я в книзі не обов'язково означає, що той брав гроші. Сам Манафорт заперечив, що отримав такі виплати.

Про появу Манафорта в бухгалтерській книзі вперше писала New York Times у 2016-му, за кілька місяців до того, як Трамп зіткнувся на президентських виборах із Гілларі Клінтон. Це одна з перших проблемних історій, що мучила його протягом усього перебування на посаді президента. Союзники Трампа назвали "Чорну книгу" неавтентичною і змовою, щоб підірвати довіру до нього.

Антипатія Трампа до України також ґрунтується на переконанні, що Україна, а не Росія, втрутилася в президентські вибори в США 2016-го

Антипатія Трампа до України також ґрунтується на переконанні, що Україна, а не Росія, втрутилася в президентські вибори в США 2016-го, каже Парнас.

Перемогу Трампа на виборах 2016-го затьмарили звинувачення, які пізніше підтвердили спецслужби США, приватні розвідування і федеральні слідчі, що Росія зламала електронну пошту Демократичної партії, і оприлюднила її у 2016-му, щоб дискредитувати опонента Трампа - Клінтон.

Трамп постійно висуває теорії змови, що це Україна нібито здійснила хакерську атаку, щоб підставити Москву, а Київ досі приховує сервер із даними. Він був переконаний в цьому протягом президентства 2016-2020 років, піднявши питання в липні 2019-го, під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським.

Пізніше того року Трамп захищав своє рішення заморозити військову допомогу Україні частково через свої підозри, що "українська компанія" володіє сервером.

У 2018-му спецпрокурор США Роберт Мюллер висунув звинувачення 12 росіянам у зламі пошти Демократичної партії. У 2022-му покійний глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин визнав, що Росія втрутилася у вибори у США.

Телефонна розмова Трампа з Зеленським 2019-го зіграла центральну роль в одному з найбільш незручних епізодів його політичної кар'єри - першому імпічменті, що стався через спроби тиснути на президента України, щоб почав розслідування проти сина його конкурента на президентських виборах 2020-го – Гантера Байдена.

Трамп закликав Зеленського розпочати розслідування проти Гантера Байдена

Під час розмови Трамп закликав Зеленського розпочати розслідування проти Гантера Байдена. Каталізатором справи стало відео, на якому тодішній віце-президент Джо Байден розповідає, як у 2016-му погрожував затримати кошти тодішньому президенту Петру Порошенку, якщо Київ не звільнить генпрокурора Віктора Шокіна.

Джуліані вважає, що можна довести, що Байден домагався звільнення Шокіна через те, що той розслідував справу Гантера, який влаштувався на роботу в українську газову компанію Burisma - об'єкт корупційного розслідування.

"Ми показали це відео Трампу. Після цього в його думках була лише Україна", - каже Парнас.

Немає доказів на підтримку звинувачень Джуліані. Байден справді домагався усунення Шокіна, але це було частиною скоординованих зусиль Держдепу і ЄС через стурбованість, що генпрокурор блокував корупційні справи в Україні. Шокін не розслідував справу Гантера Байдена чи Burisma в той час, коли Байден виступав за його усунення.

Парнас каже, що його ціллю тоді було переконати Київ співпрацювати з президентом Трампом у боротьбі проти конкурента на виборах – Джо Байдена.

"Для цього нам потрібно було, щоб хтось із президентів, Порошенко чи Зеленський, оголосив розслідування проти Гантера Байдена", - каже він.

Під час телефонної розмови з Трампом Зеленський пообіцяв перевірити, що можна зробити, але Україна, врешті, не почала розслідування.

Трамп палко ненавидить Зеленського. Український президент це знає

"Тож тепер Трамп палко ненавидить Зеленського. Український президент це знає", - каже Парнас.

Україна ніколи не мала жодних доказів, що Байден чи його син порушували українські закони, каже колишній генпрокурор Юрій Луценко.

З наближенням президентських виборів у США влада України робить усе, щоб не втручатися в американську політику.

Зеленський попросив Трампа приїхати в Україну, щоб на власні очі побачити, що Росія зробила з його країною. Оскільки законопроєкт про військову допомогу на $60 млрд блокують трампісти в Конгресі, Київ переконує республіканців, що їх допомога відповідає національним інтересам Америки.

"Якщо Трамп програє, Україна отримає всі гроші та зброю, які їй потрібні. З Росією покінчать. Якщо Трамп переможе, все буде дуже погано", - каже Парнас.

"У Польщі Росія готувала замах на Зеленського", The Guardian, Велика Британія

У Польщі заарештували поляка за звинуваченнями, що сприяв змові російських спецслужб для вбивства президента Зеленського. Павла К. звинувачують у підготовці та передачі росіянам інформації про безпеку військового летовища у Ряшєві.

Аеропорт "Ряшів-Ясьонка" біля українського кордону - ворота для міжнародних військових і гуманітарних поставок в Україну. Він перебуває під контролем американських військ, часто обслуговує міжнародних лідерів, які подорожують в Україну, і його час від часу відвідує Зеленський. У разі доведення вини чоловікові загрожує до восьми років тюрми.

Арешт - результат тісної співпраці з прокуратурою та спецслужбами України, які наводили поляків та надали важливі докази. Справа розслідується.

"Цей випадок підкреслює постійну загрозу, яку Росія становить не лише для України та українців, а й для всього вільного світу. Злочинний режим Кремля організовує і здійснює диверсійні операції на території інших суверенних держав", – каже генпрокурор України Андрій Костін.

Окремо німецька прокуратура повідомила, що за підозрою у шпигунстві заарештувала двох росіян німецького походження. Одного звинувачують у згоді здійснити напади на потенційні цілі, включно з військовими об'єктами США в ФРН, в надії саботувати допомогу Україні.

Федеральна прокуратура Німеччини повідомила, що цих двох, ідентифікованих як Дітера С. і Олександра Дж., заарештували в баварському місті Байройт.

"Західні держави збили іранські ракети. Чому не хочуть російські?", The Hill, США

Думка американського історика і політолога українського походження Олександра Мотиля

Українці ставлять неделікатне запитання - чому Захід збив ракети Ірану проти Ізраїлю, але не хоче допомогти Україні захиститися від щоденних російських атак? Чи не йдеться про подвійні стандарти?

Було б непристойно припускати, що одна нація має більше значення, а отже, заслуговує на життя, ніж інша.

Деякі ще живі ізраїльтяни пережили Голокост, а решта знають про це з текстів і розповідей тих, хто пережив. Усі євреї були цілями геноцидної атаки ХАМАС 7 жовтня. Деякі ще живі українці пережили Голодомор, а тепер усі українці - об'єкти путінської геноцидної кампанії зі знищення їх як нації і народу. Обидві країни травмовані геноцидами.

Довоєнний ВВП України був меншим, ніж ВВП Ізраїлю, як і її торгівля зі США та ЄС. Але жодна з двох країн не має великого впливу на глобальну економіку, економіку ЄС чи США.

Обидві країни роблять приблизно однакові внески в безпеку Заходу. Україна ослабила російські збройні сили та притупила імперіалістичний порив Путіна, ставши буфером між Заходом і РФ. Ізраїль - оплот проти тероризму та Ірану.

Для Європи та Америки існування України важливіше, ніж Ізраїлю.

Якщо зникне Україна, Європа зіткнеться з сміливішою Росією, а США, швидше за все, втягнуться у Третю світову. Якщо Ізраїль зникне, це призведе до нестабільності на Близькому Сході.

Ці порівняння свідчать, що Україна мала б мати таке ж значення для Заходу, як Ізраїль. Але це не так.

Причина мало пов'язана з Україною та Ізраїлем. Голокост став головним символом нелюдяності в західній колективній пам'яті та дискурсі. Голодомор – ні. Хоча кількість його жертв щонайменше 4 млн. Відтак США та Німеччина зробили Ізраїль своїм пріоритетом у зовнішній політиці. Обидві країни хочуть завадити новому Голокосту.

Мало хто на Заході ставиться до терористів з ХАМАС або "Хезболли" з захопленням чи толерантністю. Існує згода, що вони - загроза, з якою слід суворо боротися.

Порівняйте це ставлення з багатьма західними поглядами на Росію та Путіна. Вони були і часто залишаються улюбленцями таких впливових людей, як політики Дональд Трамп, Марін Ле Пен у Франції, Герхард Шредер у Німеччині, Карін Кнайсль у Австрії, Віктор Орбан в Угорщині, Роберт Фіцо у Словаччині. У той час як радикальні ісламістські цінності подобаються небагатьом на Заході, нібито "сімейні цінності" Путіна і його тверде правління подобаються багатьом.

Для Заходу травми України мають менше значення, ніж Ізраїлю. Там захоплюються Путіним більше, ніж ХАМАС. Така позиція свідчить про моральні та геополітичні подвійні стандарти. Усі геноциди жахливі, незалежно від того, хто їх жертва. Путін не менший терорист, ніж ХАМАС.

Мораль проста - сприйняття дійсності та цінності можуть перевершити об'єктивну дійсність, навіть на бездоганно раціональному, пострелігійному та високоосвіченому Заході. Західним політикам було б добре пам'ятати про це, коли заохочують українців вести переговори з людиною, яка не приховує бажання їх знищити.

Зараз ви читаєте новину «"Росія готувала замах на Зеленського у Польщі" і "Трамп, який не пробачає образ": що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі