вівторок, 08 жовтня 2019 12:17

Чи підтримують в Україні відкриття ринку землі — опитування

Чи підтримують в Україні відкриття ринку землі — опитування
8% українців не визначилися зі ставленням до ринку землі. ФОТО: УНІАН

73% опитаних українців не підтримують відкриття ринку сільськогосподарських земель, 19% — підтримують. Ще 8% не визначилися.

Такі результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 28 вересня - 1 жовтня.

Більше відкриття ринку підтримують молодші та багатші люди, які брали участь в опитуванні. Також ті, у кого є своя земля, і вони її самостійно обробляють. Утім, рівень підтримки відносно вищий — противників ринку серед вказаних категорій не менш як 60%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, яким буде перше серйозне випробування нової влади

Продаж землі іноземцям (чого не передбачає законопроект, внесений Мінеконрозвитку) підтримують 13% опитаних. Проти — 81%.

74% людей вважають, що вирішувати — відкривати ринок землі чи ні — треба на референдумі. Не погоджуються з цим 17%.

25 вересня Кабінет міністрів затвердив законопроект про ринок землі та передав його на розгляд до парламенту.

20 вересня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало текст законопроекту, яким мають запровадити ринок землі.

У разі ухвалення документу Верховною Радою в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020-го.

Одна людина або компанія разом із пов'язаними особами сукупно зможе купити не більш як 15% с/г земель у межах однієї області або 0,5% всіх земель с/г призначення в Україні. Першочергове право на купівлю землі отримає її орендар.

Уперше мораторій на продаж землі в Україні запровадили 2001-го, після чого кілька разів продовжували. Востаннє парламент продовжив мораторій своїм голосуванням 20 грудня 2018-го. Він чинний до 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Чи підтримують в Україні відкриття ринку землі — опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі