четвер, 10 січня 2013 07:00

Янукович вніс кандидатуру нового глави Нацбанку

Автор: фото: Cергій Cтаростенко
  ”Регіоналка” Тетяна Бахтеєва олівцем розмальовує тризуб на зеленій теці під час засідання погоджувальної ради 9 січня
”Регіоналка” Тетяна Бахтеєва олівцем розмальовує тризуб на зеленій теці під час засідання погоджувальної ради 9 січня

— Я хочу, щоб ми познайомилися один з одним, — каже спікер Володимир Рибак, 66 років. — Коли всі знають друга друга, працювати зручніше.

У понеділок вранці Рибак головує на першому засіданні погоджувальної ради парламенту сьомого скликання. Тут зібралися керівники парламентських фракцій та комітетів. Спікер називає їхні прізвища.

— Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю — Чумак Віктор Васильович, — крізь окуляри зачитує Рибак і піднімає очі. Той встає на кілька секунд. На нього не звертають уваги.

— Комітет з питань бюджету — Гєллєр Євген Борисович, — роздивляється залу. — Не видно. А, ось є заступник.

За 5 хв. представляє всіх 29 голів.

— Отриманий вами проект розкладу засідань на ці два дня поки що важко назвати документом, яким він має бути, — продовжує спікер. — Скоріше за все, маємо лише орієнтовний перелік питань. Я прошу до слова фракцію Віталія Кличко.

Мікрофон вмикає заступник Кличка по фракції Віталій Ковальчук, 43 роки.

— Ми пропонуємо заслухати керівників соціально-економічного блоку уряду — першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, міністра доходів і зборів Олександра Клименка, фінансів Юрія Колобова і соціальної політики Наталію Королевську, — говорить. — Аби почути план виходу із соціально-економічної ситуації.

— Ми не боїмося виступати, нам є що говорити, — відказує перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, 36 років. — Щоб була якісна доповідь, нам необхідно підготуватися.

— Також пропонуємо включити до порядку денного законопроект щодо скасування депутатських пільг, — додає Ковальчук.

— Є запитання, — вмикає мікрофон "регіонал" Олександр Єфремов, 58 років. — А які пільги ще в депутатів осталися?

Присутні тихо сміються. Рибак пропонує виступити депутату від "Батьківщини" 55-річному Сергієві Сасу.

— У нас у Верховній Раді є двоє сумісників, — насуплюється той. — Це призначений на посаду міністра оборони Павло Лебедєв та Ігор Прасолов (міністр економічного розвитку. — "ГПУ"). Я хочу, щоб ми буквально завтра поставили це питання на розгляд.

— За Прасолова будете голосовать? — піднімає руку Рибак. — Я три рази ставив. Один депутат (член "Батьківщини" Володимир Яворівський. — "ГПУ") спав-спав, тоді каже: "Я голосував, тому що це був Табачник". Я кажу: "Та нє, ми за Прасолова голосували. Спать не нада".

Сас виступає понад 15 хв., хоча зазвичай депутатам надають удвічі менше.

Слово бере лідер "Свободи" 44-річний Олег Тягнибок.

— Бажаю всім українцям, щоб маленький Ісусик допоміг вигнати всяку нечисть з України протягом року, — підвищує голос. — Я хочу наголосити на питанні персонального голосування. Протягом двох днів ми не налагодимо цю співпрацю. Є постанова, внесена "Батьківщиною", щодо включення системи "Рада-3". Ми розуміємо, що є певні нюанси. Я десь читав коментарі, що санепідемстанція щось розказує, що ця система шкодить здоров'ю. Усе це повна маячня. Має бути просто політична воля парламенту та його керівництва. Давайте ми, щоб з нас не сміялися, вирішимо це питання.

По завершенню засідання Рибак виходить у сусідню кімнату до преси. Його запитують, коли буде призначений глава Нацбанку. Колишній його керівник Сергій Арбузов нині працює на посаді першого віце-прем'єра.

— Кандидатура ще не внесена, — розказує спікер. — У мене є сподівання, що це буде сьогодні.

За 10 хв. на сайті Верховної Ради з'являється повідомлення, що президент вніс на посаду керівника Нацбанку кандидатуру Ігоря Соркіна. Той досі був виконувачем обов'язків.  У Нацбанку працює з 15 липня 2010 року. Доти керував відділенням банківського нагляду управління НБУ в Донецькій області.

Зараз ви читаєте новину «Янукович вніс кандидатуру нового глави Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі