пʼятниця, 05 квітня 2024 11:33

Скільки українських журналістів перебувають у полоні РФ - нардеп розповів

Скільки українських журналістів перебувають у полоні РФ - нардеп розповів
Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів про полонених Росією журналістів. Фото: Gazeta.ua

На сьогодні у російському полоні перебуває 26 журналістів.

Доля частини з них - невідома. Інформації немає вже тривалий час. І це викликає дуже великі побоювання, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

"Варто конкретизувати, то йдеться про 26 тих медійників, які не брали до рук зброї, які залишалися офіційними чи громадянськими журналістами. Таких людей взагалі не можна затримувати. Згідно із Женевськими конвенціями, цивільних мали би відпускати одразу після з'ясування їхнього статусу та непричетності до воєнного стану. Росія повністю ігнорує міжнародні зобов'язання", - сказав Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський закликав Україну та Росію до обміну за формулою "всіх на всіх"

Українських медійників Росія не трактує як полонених: їм намагаються "шити" кримінальні справи. Наприклад, як Владу Єсипенку, який є представником "Радіо Свобода", студії "Крим. Реалії". Його засудили на п'ять років за абсурдним звинуваченням у тероризмі. І такі випадки не поодинокі.

"Щодо частини полонених журналістів у нас є перевірена інформація, отримана неофіційними шляхами. Йдеться про Місію ОБСЄ, чи через Червоний хрест, чи через тих звільнених військовополонених, які перебували в одному закладі ув'язнення або поруч. Чи через адвокатів, які завдяки міжнародним проєктам працюють із нашими цивільними заручниками. Але щодо деяких медійників інформації немає вже тривалий час, і це викликає дуже великі побоювання", - розповів Юрчишин.

Додав, що народні депутати працюють, аби повернути додому всіх медійників. Частина з них є в переліку на обмін і є сподівання, що вдасться їх обміняти. Це питання узгоджене з Координаційним штабом.

Повну версію інтерв'ю про те, завдяки чому можна протидіяти російській дезінформації, яким може бути регулювання Telegram та інших соцмереж в Україні, наскільки ефективним є телемарафон і як в Україні планують страхувати воєнкорів, можна подивитися на Youtub-каналі Gazeta.ua.

Росіяни утримують в ув'язненні понад 10 тис. цивільних українців.

Вони перебувають на окупованих територіях і у РФ. У кримінальних провадженнях встановлено 5 600 українців, які постраждали від тортур. Реальна цифра є значно більшою, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українських журналістів перебувають у полоні РФ - нардеп розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі