вівторок, 16 квітня 2024 09:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія швидкими темпами розробляє нові безпілотники - аналітики

Росія швидкими темпами розробляє нові безпілотники - аналітики
На фронті використовується все більше безпілотників. Фото: ukrinform.ua

Російський оборонно-промисловий комплекс швидкими темпами розробляє безпілотники, які працюють на широкому діапазоні частот.

В РФ сподіваються, що українським системам РЕБ було складніше їх збивати. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, російські війська продовжують адаптувати свою тактику безпілотників уздовж лінії фронту в рамках гонки наступальних і оборонних озброєнь. Загарбники намагаються пом'якшити українські технологічні адаптації, спрямовані на компенсацію переваг російської техніки вздовж лінії фронту.

Українські оператори безпілотників повідомили виданню Washington Post, що кількість безпілотників, які використовують як російські, так і українські сили, зробила поле бою "майже прозорим". Однак, російські сили значно збільшили глушіння радіоелектронної боротьби (РЕБ) з осені 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морські дрони СБУ не мають аналогів на Заході

Оператори українських безпілотників заявили, що розрізнити українські та російські дрони може бути складно, оскільки в радіусі 10 кілометрів можуть одночасно працювати близько 100 російських і українських розвідувальних і ударних безпілотників. Українські оператори також повідомили, що війська РФ розуміють, наскільки цінні українські оператори безпілотників, і спеціально завдають ударів по ним керованими плануючими бомбами та системами залпового вогню (РСЗВ).

Один з українських інструкторів з безпілотників і командир бригади заявив 15 квітня, що російська оборонно-промислова база швидко розробляє безпілотники, які працюють на широкому діапазоні частот, щоб українським системам РЕБ було складніше їх збивати. За його словами, обидві сторони все частіше використовують безпілотні літальні апарати з видом від першої особи (FPV), які ще рік тому не були такими популярними.

Інструктор розповів, що його бригада виявляє від 70 до 90 безпілотників FPV на день, але не може їх усіх збити, і що російські війська іноді оснащують безпілотники боєприпасами, які можуть здетонувати після того, як українські сили їх збивають.

Минулої доби на фронті відбулося 104 бойових зіткнення. Найактивніше російські загарбники йшли в атаку в районі Бахмута та на Новопавлівському напрямку. Про це вранці 16 квітня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Зараз ви читаєте новину «Росія швидкими темпами розробляє нові безпілотники - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі