пʼятниця, 03 травня 2024 10:08

"Покарав" Шойгу: аналітики прокоментували зустріч Путіна із соратником Пригожина

"Покарав" Шойгу: аналітики прокоментували зустріч Путіна із соратником Пригожина
Російський диктатор Володимир Путін зустрівся з губернатором Тульської області Олексієм Дюміним. Фото: російські ЗМІ

Російський диктатор Володимир Путін 2 травня зустрівся з губернатором Тульської області Олексієм Дюміним, пов'язаним із приватною військовою компанією "Вагнер".

Ймовірно, таким чином він хоче зменшити владу міністра оборони РФ Сергія Шойгу, врівноважити його з конкурентами та покарати за нездатність досягти військових цілей Кремля. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Під час зустрічі Дюмін поінформував Путіна про внесок Тульської області у війну. Зосередився на трьох темах: підтримка і забезпечення житлом учасників бойових дій в Україні, вдосконалення російської оборонно-промислової бази і поліпшення медичної системи в Тульській області.

За даними аналітиків, звіт Дюміна виглядав, як спроба завоювати прихильність Путіна після того, як він втратив її під час заколоту ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина наприкінці червня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Параноя Путіна змушує РФ витрачати на озброєння рекордні суми

В ISW нагадують, що Дюмін неодноразово ставав на бік Пригожина у 2022 і 2023 роках, сподіваючись замінити самого міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Аналітики припускають, що Путін навмисно оприлюднив свою зустріч з Дюміним після гучного арешту заступника Шойгу Тимура Іванова 24 квітня і перед президентською інавгурацією 7 травня, щоб покарати очолюване Шойгу Міноборони за нездатність досягти військових цілей Кремля.

Ця зустріч зумовила багато дискусій у російському інформаційному просторі. Численні блогери та політичні коментатори зазначали, що зустріч відбулася в період між арештом Іванова та очікуваними перестановками в уряді після інавгурації. При цьому російські інсайдерські джерела припускали, що Кремль може призначити Дюміна на нову посаду в російському ОПК.

Тим часом Шойгу 1 травня заявив, що Росії необхідно збільшити кількість і якість озброєння та військової техніки для "підтримки необхідного темпу наступу". Цю заяву можна розцінювати як пряму атаку на певних російських політичних діячів. Одне з російських джерел стверджувало, що Шойгу піддав різкій критиці "Ростех" і заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва у відповідь на арешт Іванова.

Аналітики нагадують, що Шойгу мав особливо близькі стосунки з Івановим. Його арешт разом із раптовим поверненням на передній план Дюміна може свідчити про те, що Кремль незадоволений роботою Шойгу. Водночас одне з російських джерел оцінило, що відставка міністра у 2024 році малоймовірна.

На думку аналітиків, зустріч Путіна і Дюміна також свідчить про те, що російський диктатор, ймовірно, є відповідальною особою, яка приймала рішення про арешт Іванова.

В ISW зазначають, що Путін регулярно ротує чиновників і військових командирів, які користуються його прихильністю, сподіваючись стимулювати різні фракції до досягнення його цілей.

Військове командування РФ готується передислокувати деяких колишніх бойовиків групи "Вагнер", що служили в "Африканському корпусі". Їх перекинуть до Бєлгородської області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Усі угруповання російської приватної воєнної компанії "Вагнер" переформатували. За даними української розвідки, одна частина зараз у підпорядкуванні Збройних сил РФ, а інша долучилася до інших приватних компаній.

Зараз ви читаєте новину «"Покарав" Шойгу: аналітики прокоментували зустріч Путіна із соратником Пригожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі