вівторок, 23 квітня 2024 01:11

В КМДА заявили, що демонтаж колишньої Арки Дружби народів може бути небезпечним

В КМДА заявили, що демонтаж колишньої Арки Дружби народів може бути небезпечним
В КМДА заявили про небезпечність демонтажу Арки дружби народів. Фото: Укрінформ

Демонтаж колишньої Арки Дружби народів може бути небезпечним.

Певні обʼєкти цієї памʼятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта дуже важкий, дорогий і небезпечний, заявила директорка департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Марина Соловйова в коментарі "Суспільному".

"Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка знаходиться поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність", - зазначила Соловйова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київрада перейменувала 29 вулиць і скверів

Попри перейменування, Арку продовжують називати "Аркою дружби народів" - це лише сила звички, зазначила вона.

"Спочатку вулиця Артема була Артема, потім перейменували в Січових стрільців. І сьогодні вже всі забули, яка була назва, і всі звуть її Січових стрільців", - пояснила директорка.

За чутками на місці Арки хочуть влаштувати меморіал загиблим героям, але поки що відповідної документації щодо планів на цю територію немає, розповіла Соловйова.

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що Арка Дружби народів у Києві, встановлена 1982 року з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу.

В 2022 році Київська міська адміністрація перейменувала Арку Дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно, департамент підготував облікову документацію і передав до Мінкульту.

Зараз ви читаєте новину «В КМДА заявили, що демонтаж колишньої Арки Дружби народів може бути небезпечним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі