понеділок, 22 квітня 2024 20:25

У лавовій печері жили люди

У лавовій печері жили люди
У печері у Саудівській аравії знайшли древні артефакти. Фото: Mathew Stewart et al. / PLOS ONE, 2024

Сліди проживання людей знайшли археологи у лавовому тунелі на території сучасної Саудівської Аравії.

У печері довжиною 1,5 км науковці натрапили на численні кістки тварин, кам'яні інструменти та кераміку віком 7-10 тис. років. Це перший випадок, коли сліди проживання людей виявили у лавовому тунелі, пише PLOS ONE.

Науковці досліджували регіон печери Умм-Джірсан у Саудівській Аравії. Дослідження там тривають уже 15 років, але вчені знаходили численні артефакти лише на поверхні і датувати їх точно не вдавалося через пошкодження спекотним сухим кліматом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли поселення у печері

Однак у лавовому тунелі виявилося набагато прохолодніше. Крім рукотворних об'єктів, які вдалося успішно датувати, в Умм-Джірсан виявили й кістки людей. Але науковці вважають, що їх притягли гієни.

У сусідньому лавовому тунелі археологи виявили наскельне зображення домашньої вівці та кіз. Його могли залишити сучасники людей, які поселилися в іншому лавовому тунелі.

Мексиканські археологи в ацтекському місті Тлателолько виявили 36 поховань. Шість тіл помістили в кулясті глечики місцевого виробництва. Рештки маленької дитини з обсидіановим ножем у черепі поклали під тарілку, повідомляє національний інститут антропології та історії Мексики.

Зараз ви читаєте новину «У лавовій печері жили люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі