середа, 01 травня 2024 10:16

Творять дива з організмом: назвали шість найкорисніших видів насіння

Творять дива з організмом: назвали шість найкорисніших видів насіння
Науковці назвали найкорисніше насіння для здоров'я Фото: pinterest

Насіння існує мільйони років і є основою життя рослин. Але лише нещодавно почали по-справжньому цінувати їхній неймовірний поживний ефект.

Від клітковини та корисних жирів до вітамінів і мінералів, насіння є концентрованим джерелом поживних речовин, які можуть творити чудеса з нашим здоров'ям, пише eatthis

Чим корисне насіння

Насіння є фантастичним джерелом клітковини. Якщо вживати в достатньої кількості, можна знизити ризик раку товстої кишки, збагатити мікробіом кишечника та підтримувати баланс цукру в крові.

Насіння також виділяється вмістом омега-3 жирних кислот — поживної речовини, відомої своїми протизапальними властивостями та властивостями проти тривоги.

Включення різноманітних насіння в повсякденні страви - це проста і ефективна стратегія для урізноманітнення вашого харчування. Посипте салат хрусткими смаженими гарбузовим насінням, змішайте ніжне насіння чіа у свій ранковий смузі або додайте насіння льону у свій улюблений рецепт хліба. Лише одна-дві столові ложки можуть перетворити звичайну страву на джерело живлення.

Науковці виділяють шість найкорисніших видів насіння, кожне з яких має свій унікальний профіль поживних речовин і переваги. Ці крихітні чудеса доводять, що хороші речі справді бувають у маленьких упаковках.

Насіння Чіа

Лише в одній порції з 2 столових ложок ви отримаєте 9 грамів клітковини, 4 грами білка та значну кількість мікроелементів, включаючи залізо, магній, фосфор і цинк. Насіння чіа є рослинним джерелом омега-3 жирних кислот і може підтримувати здоров'я серця, знижуючи загальний холестерин, тригліцериди та (поганий) холестерин, одночасно збільшуючи рівень (хорошого) холестерину. Було також показано, що насіння чіа знижує артеріальний тиск у людей з діабетом 2 типу.

Насіння льону

Порція з 2 столових ложок містить 4 грами клітковини, 2,5 грама білка та 6 грамів здорових омега-3 жирних кислот. Насіння льону може допомогти зменшити запори, урізноманітнити мікробіом кишечника, знизити систолічний і діастолічний артеріальний тиск і знизити стрибки рівня цукру в крові після їжі, багатої вуглеводами. Насіння льону містить мідь, марганець і магній.

Насіння коноплі

Багаті здоровими жирами, насіння конопель мають оптимальне співвідношення (3:1) омега-6 і омега-3 жирних кислот. Це співвідношення запобігає розвитку хронічних захворювань.

Кіноа

Додавання кіноа до вашого раціону може підтримувати здоров'я вашого серця, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, включаючи тригліцериди, загальний холестерин, холестерин ЛПНЩ, рівень інсуліну в крові та окружність талії. З 8 грамами білка на 1 склянку приготовленої порції кіноа є чудовим джерелом рослинного білка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який суперфуд здатний підвищувати гемоглобін та загоювати рани

Включення кіноа у веганську дієту допомагає вирішити загальну проблему споживання білка, яка може бути проблемою для деяких веганів. Крім того, його безпечно споживати тим, хто страждає на целіакію.

Насіння кунжуту

Насіння кунжуту, яке є основним продуктом азіатської та близькосхідної кухні, буває трьох видів: біле, чорне та золотисто-коричневе. Насіння кунжуту є хорошим джерелом вітамінів B1, B3 і B6. Вітамін B6 необхідний для метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Відомо, що лігнани, що входять до складу насіння кунжуту, мають протизапальні та протиракові властивості.

Гарбузове насіння

Незалежно від того, чи подобається вам смажити гарбузове насіння самостійно чи купувати його в магазині, гарбузове насіння дуже поживне.

Вони також є хорошим джерелом цинку, фосфору, калію та селену, антиоксидантів і здорових поліненасичених і мононенасичених жирних кислот.

Щоб зранку відчувати себе бадьорим після безсонної ночі, важливо змінити звичний сніданок. Головне, не потрібно об'їдатися. Коли ви не виспались, ваш організм не має сили переробляти важку їжу та ще й у великій кількості.

Бажано пити багато води, а з їжі споживати продукти, багаті вітаміном В12, які дають енергію. Додайте насіння чіа в натуральний йогурт або сир. Вони містять білки, жири та клітковину, а отже заряд енергії від них збережеться надовго. Насіння чіа знижує рівень цукру і холестерину в крові, а ще багате антиоксидантами та омега кислотами.

Зараз ви читаєте новину «Творять дива з організмом: назвали шість найкорисніших видів насіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі