понеділок, 07 травня 2012 17:52

Найбільші помилки свіжоспечених мільйонерів: кидати роботу й витрачати гроші на себе

  Віктор ШЕВЧУК, 48 років, доктор економічних наук, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії.
Віктор ШЕВЧУК, 48 років, доктор економічних наук, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії.

117 українців виграли мільйон гривень і більше в державних лотереях МСЛ протягом 12 років. Від початку 2012-го мільйонерами стали 26 гравців. Як краще розпорядитися такою сумою грошей?

Які помилки роблять люди, коли раптово отримують велику суму грошей?

- Кидають роботу й починають витрачати гроші на себе. Купують дорогі речі, їдуть на дорогі курорти.

Як краще розпорядитися мільйоном? Багато хто купують будинки або кілька квартир, щоб здавати потім в оренду.

- Це стереотип. Насправді на здачі житла в оренду чи його перепродажу ще ніхто з пересічних людей не заробив. Заробляють професійні девелопери. Достатньо подивитися на досвід 2009-2012 років. Завершені новобудови у Львові світять порожніми вікнами, а скелетами недобудованого житла рясніє все місто. Ті, хто придбали квартири "про запас" в 2007-2008 роках, сьогодні жалкують про це.

Житло варто купувати лише для себе. І не захоплюватися елітністю. Значно більше важить близькість місця роботи чи взагалі її наявність у тій місцевості. Привабливо виглядають помешкання так званого "ближнього центру", звідки можна дістатися у центр міста пішки за годину.

Перспективними є райцентри ймовірного "промислового кільця" навколо великого міста. Саме там очікується активізація виробничих процесів. Тоді як можливості працевлаштування у Львові, Києві не збільшуватимуться.

Можна звести власний будинок в одному з приміських сіл у радіусі 5-20 кілометрів від великого міста.

Земельні ділянки слід купувати? Де?

- Хороший варіант - за 30-40 кілометрів від обласного центру. Вкладати гроші в клаптики по 6-8 сотих у перспективних селах - це вчорашній день. Для людей із мільйоном і більше привабливо виглядають земельно-ландшафтні масиви від 2 гектарів, де можна організувати щось на зразок північноамериканського ранчо або латиноамериканської гасієнди. І дім побудувати, і якусь грядку мати, і місце для ангара під вертоліт, катер, водний мотоцикл - джентльменський набір сучасної успішної людини.

На депозит класти гроші? У які банки?

- Це - не найгірший варіант. Достатньо подивитися на останні декларації відомих політиків, які на депозитах мають від декількох сотень тисяч до десятків мільйонів гривень.

Для пересічного мільйонера краще розмістити кошти в банку з іноземним капіталом - без сподівань на високі відсотки, але цілком надійно. Гривневі депозити мають втричі-вчетверо вищу доходність. Але одразу після осінніх виборів наша грошова одиниця може девальвувати на 40-50 відсотків. Якщо відкриєте валютний депозит у надійному банку, проблеми можуть виникнути лише у двох випадках. Перше: примусовий перерахунок у національні гроші. Таке було в Росії 1998-го. Друге: "заморожування" валютного депозиту на декілька років. Таке відбулося в Аргентині у 2001-2002 роках.

Може, варто накупити зливків золота чи прикрас?

- Злитки раджу купувати лише як презент із нагоди пам'ятної дати або знайомства з небайдужою вам особою. Ще один варіант - напередодні втечі за кордон чи на випадок розлучення. Тоді при поділі майна можна більше собі привласнити.

Золото - це засіб збереження багатства в нестабільні часи. Для інвестицій воно не підходить

Золото - це засіб збереження багатства в нестабільні часи, коли є загроза військового конфлікту, інфляції чи експропріації. Для інвестицій воно не підходить. Ті, хто переконують у привабливості коштовних металів, зазвичай посилаються на той факт, що за останні чотири роки вони подорожчали більш, ніж удвічі. Але не згадують, що 1981-го золото коштувало понад 2400 доларів за трійську унцію, а за три роки подешевшало нижче 400. Нинішні 1600 доларів за унцію можуть знизитися до 600-700 вже за два-три роки - коли завершиться криза у світовій економіці. Як висловився американський мільярдер Уоррен Баффетт: "Інопланетян дуже здивувала б звичка землян спочатку викопувати за великі гроші метал із землі, а потім його туди повертати". Йдеться про підземелля банківських сховищ, скарби.

Скільки машин купувати?

- Інвестувати мільйон у машину варто лише в одному випадку - якщо це антикварне авто, яке щороку стає дорожче. На щодень достатньо однієї машини. Для України ціна 30 тисяч доларів - це розумний максимум, яким варто обмежитися.

Яку власну справу можна почати?

- Дуже перспективно виглядає молочно-товарна ферма - вітчизняний варіант американського ранчо. Спочатку все необхідно контролювати самому, із часом можна залучити найману працю.

А якщо витратити гроші на речі - техніку, меблі, хороше взуття, посуд?

- Мільйон? Це забагато. П'ять-шість пар туфель зі страусової шкіри, декілька костюмів від Brioni чи Ermenegildo Zegna, диван із оббивкою зі шкіри крокодила. І гроші скоро скінчаться.

У що ще можна вкласти, аби мати постійний дохід?

- За останні 100 років із погляду доходності найвищий показник забезпечили облігації американського уряду - 4,01 відсотка річних. Доходність золота чи навіть акцій та облігацій корпоративного сектора набагато нижча.

Чи варто віддавати частину виграшу або спадку на благодійність, скільки?

- Десяту частину. Це - біблійна пропорція. Родичам у жодному разі не давайте. Втратите і гроші, і родичів.

Чомусь одні можуть примножувати багатство, а інші все швидко втрачають. Від чого це залежить - від виховання, освіти?

- На 40 відсотків - від середовища, де живе людина. На 30 - від релігійної конфесії, на 20 - від особистих рис, на 10 - від рівня освіти.

Рокфеллер ніколи не переплачував. Завжди шукав кращі цінові варіанти. З кожного чека 10 відсотків прибутку перераховував на церкву. Засновник Apple Стів Джобс не створював колекцій автомобілів, не відвідував показів мод, одягався скромно. І що більше мав грошей, то скромніше - чорні джинси й чорний светр. Подібних прикладів ощадних українців бізнес-класу знайти важко.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші помилки свіжоспечених мільйонерів: кидати роботу й витрачати гроші на себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі