середа, 14 березня 2012 17:23

Кияни отримують найвищу середню зарплату по Україні

  Учасники фольклорних колективів виступають на Ярмарковій площі в місті Канів на Черкащині 9 березня. Тут відбувається святковий концерт "З глибин народних" у рамках заходів присвячених 198 річниці народження поета Тараса Шевченка
Учасники фольклорних колективів виступають на Ярмарковій площі в місті Канів на Черкащині 9 березня. Тут відбувається святковий концерт "З глибин народних" у рамках заходів присвячених 198 річниці народження поета Тараса Шевченка

П'ятниця, 9 березня, 11.45

Радник президента Ганна Герман, 52 роки, підходить до пам'ятника Тарасу Шевченку в місті Канів на Черкащині під час урочистостей з нагоди 198-ї річниці від дня народження поета. Одягнена в чорне довге пальто з хутром та замшеві чоботи такого ж кольору. Помічає чиновників з квітами, звертається до помічника:

- Принесіть мені живих квітів. Тільки не гвоздики. Стільки років уже б'юся, щоб не гвоздики купували - і нічого. Воно так мені нагадує радянські часи.

За кілька хвилин приносять букет світло-рожевих троянд.

- Ось це мої, - каже Ганна Герман і одягає сонцезахисні окуляри. До неї підходить охоронець і повідомляє, що приїхав президент 61-річний Віктор Янукович. Оголосивши в музеї лауреатів Шевченківської премії, глава держави спускається в хол до журналістів. Прес-секретар попереджає їх, що можна поставити лише одне запитання.

- Щоб вони мене менше критикували, нехай запитують, - каже Янукович. - Тим паче сьогодні свято жіноче, а я тут бачу багато жінків.

Усі сміються. Прес-секретар виправляє помилку.

У хол музею спускаються лауреати премії та члени Шевченківського комітету. Актор Остап Ступка підходить до портрета Шевченка. Просить сфотографувати.

- Схожий! - викрикує хтось із натовпу.

А в цей час:

Львів'янка Маріанна Коломойська, 56 років, купує два вхідні квитки до термального басейну в містечку Берегове на Закарпатті. Дає касиру 60 грн. Охоронець пропускає всередину. На вулиці - 1 °C, температура води в 50-метровому басейні під відкритим небом + 33 °C.

- Ану придивися добре, проти сонця - морщинки розгладилися, менше стало? - запитує жінка свого чоловіка, Андрія, 55 років.

- Марішка, за два дня ти не омолодишся. Треба хоч тиждень тут побути, у водичці покиснути.

- Та ти що, ми вже витратили 600 гривень, тиждень не потягнемо. Завтра білети на Львів візьмемо.

70-річна Ольга Голубенко із села Ковалівка Полтавської області на порозі своєї хати зустрічає листоношу. Та принесла їй 11 тис. грн за звання "Мати-героїня". Ользі Семенівні 7 березня вручили медаль-відзнаку та посвідчення. Вона народила й виховала п'ятьох дітей.

- У 28 років мала вже всіх діточок. Коли найменшій Ліді було 12, втекла від чоловіка в Полтавську область. До того жили в Сумській. Розлучилася з ним, бо бив страшенно, - розповідає Ольга Семенівна, втирає сльози хусткою. - Битися почав на третій день після весілля. Хотів навіть у сараї повісити. Добре, діти не вдалися в нього. Усі стали на ноги. Я пахала на фермі дояркою ради них. Сказала собі, житиму тільки для дітей, ніяких чоловіків не треба. Так сама все життя й пробула. Гроші пороздаю онукам, їх у мене восьмеро. На решту, може, забор поправлю.

Галина Вербовецька, 47 років, торгує пролісками на трасі між Вінницею й містом Немирів.

- Саме торг іде, - каже. - Якийсь чоловік для свої коханки купив аж 20 букетів.

Вербовецька продає проліски п'ятий рік. Знає місця в лісі, де ростуть. Щоб раніше квітнули, накриває їх плівкою.

- Квітки під плівкою зацвітають за два дні. На одній ділянці можна зібрати 10-15 букетів, - розповідає. - Іноді маємо оптові замовлення. Наші квітки везуть на Дніпропетровськ, Харків, Донецьк. Там гарно розбирають. Екоінспектори нас не ганяють. Офіційно штраф за продаж підсніжників близько 500 гривень. Але за цю ж суму можна домовитися про торгівлю на весь сезон.

Букет на трасі продають за 10-15 грн. Жінка говорить, за сезон заробляє близько 7 тис. грн. Цих грошей вистачає, щоб оплатити навчання доньки.

Із 7 березня всі операції купівлі-продажу нерухомості треба узгоджувати з податковою службою. Про це йдеться в наказі Міністерства юстиції.

Україна посіла перше місце в світі за кількістю податків за підсумками 2011 року, згідно з інформацією Світового банку. Український бізнес сплачує 135 різних податків. У більшості європейських країнах їх кількість не перевищує 10.

Із 2013-го з українського бюджету щороку виділятимуть 40 млн грн на патріотичне виховання населення. Так уряд хоче збільшити кількість людей, які пишатимуться українською мовою та армією.

У Києво-Печерській лаврі планують запровадити електронні квитки. Їх можна буде замовити через інтернет і роздрукувати вдома. Вартість ще не визначили.

Кияни отримують найвищу середню зарплату по Україні - 4 тис. 148 грн. Такі дані наводить Державна служба статистики. На тисячу гривень менше заробляють на Донеччині. Далі за списком Дніпропетровська, Луганська, Київська, Запорізька, Полтавська області, Одещина, Миколаївщина, місто Севастополь. Найнижча середня зарплата на Тернопільщині - 1941 грн.

 

Що робили минулого тижня в міліції

6 березня міліціонери Херсону порушили кримінальну справу проти студентів, які 29 лютого розклеювали листівки з висміюванням президента Віктора Януковича. Хлопців  можуть ув'язнити на чотири роки.

Увечері 7 березня міліціонер Сокальського райвідділу Львівської області налетів  "Ладою-дев'яткою" на 64-річного чоловіка. Пенсіонера забрали до лікарні міста Червоноград. На офіційному міліцейському сайті з'явилося повідомлення, що потерпілий "раптово вибіг на проїжджу частину дороги".

 

"Я інколи дивлюся на деяких молодих людей, які прийшли в уряд, і думаю: чому вони такі тлусті й самозадоволені? Це ж молоді люди! Боюсь, що і в головах у них те саме. Це ж важко ворушити звивинами, якщо вони там є"

В'ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, почесний президент університету "Києво-Могилянська академія", про декого з нинішніх молодих урядовців

"Треба провітрювати владні кабінети. Важливий сам факт зміни влади. Навіть якщо до неї знову прийдуть мерзотники. Але їх треба міняти - система тоді працюватиме на очищення"

Юрій Андрухович, письменник, про важливість зміни влади в Україні

 

99 тисяч 691 гривню

на рік із бюджету платитимуть за новий офіс президента Віктора Януковича, площею 128 квадратів. Він знаходиться в Межигір'ї, де живе глава держави.

2 710 000 гривень

виділили з бюджету на охорону Національного спорткомплексу "Олімпійський" у Києві на  2012 рік

 

 

В Україні до кінця року ціни на бензин устаканяться, за прогнозами експертів. Ціна буде - долар за стакан.

Сцену плачу Путіна на Манежній площі зіграв Безруков, за даними WikiLeaks.

- Куме, а ви чули, Верховну Раду розпустили на позапланові канікули.

- Як це? У них же тільки сесія розпочалася.

- Та Чечетов невдало послизнувся й тепер у нього обидві руки загіпсовані.

 

Зараз ви читаєте новину «Кияни отримують найвищу середню зарплату по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі