четвер, 02 травня 2024 16:10

В Україні після тривалого періоду стагнації почали зростати ціни на цибулю

В Україні після тривалого періоду стагнації почали зростати ціни на цибулю
В Україні почали зростати відпускні ціни на торішню ріпчасту цибулю. Фото: ілюстративне

Після тривалого періоду стагнації, в Україні почали зростати відпускні ціни на торішню ріпчасту цибулю.

Зростання цін у цьому сегменті, на думку гравців ринку, пов'язане з помітним скороченням пропозиції в умовах сезонного виснаження запасів цибулі в українських господарствах. При цьому торговельна активність на ринку цибулі трохи прискорилася, що також сприяє зростанню цін, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, сьогодні фермери пропонують цибулю в межах 12-18 грн/кг ($0,30-0,45/кг), що в середньому на 39% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирощувати цибулю можна китайським способом - основні переваги

Водночас вони зізнаються, що істотніше підвищити ціни їм поки що не вдається, оскільки покупці дедалі частіше залишаються незадоволені якістю пропонованої цибулі.

Зазначимо, що наразі цибуля в Україні коштує в середньому на 64% дешевше, ніж у перших числах травня минулого року.

Водночас виробники не впевнені, що їм вдасться й надалі підвищувати ціни на цю продукцію, оскільки якість цибулі у сховищах стрімко погіршується.

Під кінець квітня надлишок цибулі на ринку докотився і до України.

Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з'являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною.

Раніше цибулю безкоштовно почали роздавати у Казахстані та Узбекистані, а також згодовували її вівцям, знімаючи це на відео.

Зараз ви читаєте новину «В Україні після тривалого періоду стагнації почали зростати ціни на цибулю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі