понеділок, 10 лютого 2020 11:50

Нафтогаз готує нові позови проти Газпрому

Нафтогаз готує нові позови проти Газпрому
Новий контракт з РФ на транзит газу Україна підписала наприкінці грудня минулого року. ФОТО: rubryka.com

Нафтогаз планує подати до Антимонопольного комітету ЄС нову скаргу проти Газпрому.

Повідомив про це виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко у Facebook.

Вдатися до таких дій змушені через невиконання умов договору: Газпром продовжує блокувати можливість європейським компаніям купувати російський газ на україно-російському кордоні й блокує можливість російським компаніям, які з Газпромом не пов'язані, експортувати газ із РФ. На додачу перешкоджає постачанню через територію РФ газу з країн Середньої Азії.

"Наразі ми вивчаємо можливості Нафтогазу для вирішення зазначених проблем, серед яких можна виділити таке: скаргу в європейський антимонопольний орган (з перспективою судового процесу в Суді Європейського Союзу) щодо зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем", — розповів Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контракт на транзит газу підписали: усі подробиці

Крім звернення до Антимонопольного комітету ЄС, Нафтогаз готується до можливості нових судових тяжб із Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Усе через борги компанії "РосУкрЕнерго", яка свого часу виконувала роль посередника у відносинах між Газпромом ті Нафтогазом.

"Звісно, краще вирішувати всі проблемні питання без судових процесів. Тому ми плануємо спочатку ці питання спробувати обговорити з Газпромом. Якщо не знайдемо спільної мови, звертатимемося до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні", — відзначив Вітренко.

21 грудня уряд опублікував протокол зустрічі представників Європейського союзу, України та Російської Федерації щодо газу. У документі прописані пакетні домовленості, які включають продовження транзиту газу на наступні 5 років й урегулювання судових претензій між сторонами.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз готує нові позови проти Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі