Путін знову отримав удар у спину. Цього разу - від Саудівської Аравії

Саудити лише заговорили про намір збільшити обсяги видобутку нафти - а її ціна на ринках уже впала на 2%. Погана новина для Росії, яка фінансує війну з нафтогазового видобутку. Що відбувається?

Нарешті це сталось! Financial Times пише, що Саудівська Аравія змінює свою нафтову стратегію. Весь останній час вони боролися за ціну на ринку на рівні $100 за барель, яка б мала збалансувати бюджет королівства і забезпечити фінансування всіх мегапроєктів принца з модернізації країни, як-то будівництва величезного міста чи купівлі нових футболістів у гареми шейхів і розкрутки Чемпіонату світу з футболу 2030 року. Власне, тому ОПЕК і вводили обмеження на видобуток нафти, намагаючись утримати ціну високою. Що дуже допомагало Росії, для якої конче важлива висока ціна на нафту.

...якось неприємно було саудитам та іншим товаришам з ОПЕК спостерігати, як за останні роки їхня частка ринку падала

Але, схоже, саудитам це набридло. Проблеми з економікою Китаю не дають сподіватись, що нафта буде дорогою. А фінансувати бюджет треба. Якщо ціна на товар не зростає, то можна просто продавати більше цього товару і тепер вони починають боротьбу за частку на ринку. Бо якось неприємно було саудитам та іншим товаришам з ОПЕК спостерігати, як за останні роки їхня частка ринку падала. І найбільшим видобувачем нафти стали США, а гроші текли не в їхні кишені.

І це те, чого ми давно чекали. Бо саме це може різко підштовхнути ціну на нафту, а значить, і доходи росіян - вниз. Тільки на цій новині вартість нафти просіла на 2%. І це при тому, що в Китаї на цьому тижні вирішили робити дуже багато стимулів для економіки, що мало штовхати ціни на нафту вгору. Але ніт.

І це просто стаття. Саудівська Аравія ще не збільшила виробництва нафти. Але тепер майже точно збільшить. Нагадуючи Путіну і Ко солодкі 80-ті. А слідом - мають змінити свою стратегію й інші країни. Бо хто останній, той і лох. Якщо цей процес розпочнеться, то далі вже його зупинити буде важко. Саудівська Аравія вирішила його розпочати - може тому, що не боїться цінової конкуренції, адже має дуже низьку собівартість.

...схоже, араби вирішили, що для збільшення фінансів у них, треба зменшити кількість цих фінансів у Путіна

І так, Саудівська Аравія щойно вступила в БРІКС. Але там кожен за себе. За свої інтереси. І особливо - за своє бабло. І, схоже, араби вирішили, що для збільшення фінансів у них, треба зменшити кількість цих фінансів у Путіна. Нічого особистого, тільки бізнес.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі