Поляки й українці - брати, союзники, геополітичні конкуренти?

Україна і Польща мають складну історію відносин: війни, союзництво, взаємні образи й примирення. Війна показала, що Польща - наша союзниця, яка, тим не менше, завжди переслідує свої інтереси. І це нормально, як і для України нормально - відстоювати свої. Але чи вигідна Польщі успішна і конкурентна Україна?

До речі, коли я до війни писав про те, що успішна Україна - це страшний сон для Польщі, мені багато хто не вірив.

...Україна й Польща - прямі регіональні конкуренти: за трудові ресурси, за інвестиції, за європейські дотації, навіть за ринки збуту товарів. Конкуренти за логістичні потоки...

Але це реальність, оскільки Україна та Польща - прямі регіональні конкуренти: за трудові ресурси, за інвестиції, за європейські дотації, навіть за ринки збуту товарів. Конкуренти за логістичні потоки, право створити центрально-європейський газовий хаб. За домінування у геополітичних конструкціях: Тримор'я, Балто-чорноморська дуга (концепція українського геополітика Юрія Липи).

Навіть за право ретранслювати в Європі свій "сарматський" історичний міф - стіна Європи на східному кордоні Європи, що захищає її від "азіатських орд". А історична міфологія часто лежить в основі кліодинаміки та економічного розвитку тієї чи іншої країни. Додамо сюди ядро-наратив двох ідеологій націоналізму, польського та українського.

Польський націоналізм - це постімперська ідеологія, міф про першу та другу Речі Посполиті, "від моря до моря". Це Чарнецький 17 століття, який говорив "і на розплід не залишайте русина" та Пілсудський з його "пацифікацією" Галичини і знищенням ЗУНР. Це український націоналізм, антиімперський та моноетнічний у своїй суті: Бандера, ОУН та УПА.

...сильна та конкурентна Україна нікому не потрібна - ні Туреччини, ні Польщі. Вона потрібна лише українцям

Загалом, якщо є геополітична конкуренція, то ось вона в чистому вигляді. Це не скасовує ситуативної взаємодії двох країн. Але навіть під час війни Польща може блокувати кордон і не пускати українське зерно, порушувати тему Волинської різанини, хоча це зараз явно не на часі. Але Польща відчуває, що Україна багато в чому залежить від її позиції у структурах ЄС і хоче просто "дотиснути". Загалом сильна та конкурентна Україна нікому не потрібна - ні Туреччині, ні Польщі. Вона потрібна лише українцям.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі