Світ на шпагаті між двома війнами: Україна буде не в пріоритеті?

Убивство одного з очільників ХАМАС в Ірані серйозно змінює розстановку пріоритетів на світовій політичній шахівниці. Яким чином?

Цієї ночі російські окупаційні війська здійсниили одну з наймасовіших атак на Україну ударними БПЛА на всю війну. Метою загарбників став Київ. До столиці противник відправив десятки дронів. Це була сьома атака міста безпілотниками у липні. Вона стала для Києва наймасовішою у 2024 році за кількістю "шахедів". На перший погляд, усе вказує на те, що жодної "заморозки" у війні Росії проти України бути не може.

... чимало експертів схилялося до того, що "заморозка" війни до кінця поточного року цілком можлива - головним чином, через президентські вибори в США, результат яких передбачити складно

Це, нагадаю, чи не найголовніша тема в українській експертній спільноті останнім часом. Причому чимала кількість експертів схилялася до того, що "заморозка" війни до кінця поточного року цілком можлива - головним чином через президентські вибори в США, результат яких передбачити складно. І ось сталася подія, яка кладе ще один камінь на цю шальку терезів: глава політбюро ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий у Тегерані. Ханія та його охоронець загинули внаслідок удару Ізраїлю по резиденції хамасівця після його участі у церемонії інавгурації обраного президента Ірану Масуда Пезешкіана.

Відомо, що Вища рада національної безпеки Ірану провела екстрене засідання у зв'язку із вбивством Ханії. Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на джерела. За їхньою інформацією, на засіданні в резиденції верховного лідера ісламської республіки Алі Хаменеї перебувають високопоставлені офіцери Корпусу вартових ісламської революції. Безумовно, найближчим часом світ почує, якою буде відповідь Ірану на вбивство Ісмаїла Ханії у Тегерані.

При цьому в МЗС РФ вже заявили, що вбивство голови політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії внаслідок атаки в Ірані є абсолютно неприйнятним політичним вбивством. У свою чергу, ізраїльський міністр у справах Єрусалиму та спадщини Аміхай Еліяху (від правої партії "Оцма Єхудіт") у своїх соцмережах заявив, що знищення Ханії - це "правильний спосіб очистити світ від цього бруду".

...світ впритул підійшов до нового великого конфлікту. Цього разу між Іраном та його союзниками з одного боку - та Ізраїлем та його союзниками з іншого. На мою думку, цей фактор серйозно збільшує ймовірність швидкої "заморозки"

Як бачимо, дуже багато говорить про те, що світ впритул підійшов до нового великого конфлікту. Цього разу між Іраном та його союзниками з одного боку та Ізраїлем та його союзниками з іншого. На мою думку, цей фактор серйозно збільшує ймовірність швидкої "заморозки" війни Росії проти України. Щоб поринути з головою в новий і великий конфлікт навколо Ірану - треба зупинити хоча б на якийсь час війну в Україні. Ресурсів на великі війни немає ні в кого. Тому чим глибше і активніше розростатиметься протистояння, каталізатором якого може стати вбивство Ібрагіма Ханії в Тегерані, тим більша ймовірність "заморозки" війни Росії проти України.

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі