"Разврат" чи меддопомога? Влада хоче знищити санаторну галузь

Зараз в санаторіях реабілітують поранених воїнів та надають прихисток біженцям, а чиновники хочуть ліквідувати ці заклади

Нещодавно в Міністерстві економіки відбулася нарада, де розглядалося питання прискорення відчуження майна та приватизації закладів санаторно-курортної галузі, зокрема профспілкових санаторіїв, стосовно яких ще тривають судові позови.

Позиція голови соцкомітету Ради Галини Третьякової, яка брала участь у нараді, полягає в тому, що санаторно-курортна галузь не потрібна, бо вона сама ніколи в житті не брала лікарняний і не лікувалась у санаторіях. І взагалі, "санкур – це радянський разврат", сказала пані Третьякова. Її заступник із соцкомітету Вадим Струневич також в одному з інтерв'ю стверджував, що санаторно-курортна галузь Україні не потрібна, її треба чимшвидше оптимізувати, а майно – приватизувати. І це при тому, що навіть під час війни в санаторіях штатний медперсонал проводить лікувальні процедури та реабілітацію хворих, зокрема поранених воїнів.

Антисанаторна позиція керівників соціального комітету Верховної ради, найімовірніше, пояснюється тим, що вони санаторій бачили лише на партійних заходах у Трускавці

Така антисанаторна позиція керівників соціального комітету Верховної ради, найімовірніше, пояснюється тим, що вони санаторій бачили лише на партійних заходах у Трускавці. До речі, вартість доби перебування одного "слуги народу" на тій вечірці-навчанні коштувала половину оздоровчої путівки в профспілковому санаторії.

Але натомість санаторно-курортне лікування – це медична допомога, що здійснюється з профілактичною, лікувальною або реабілітаційною метою із застосуванням природних лікувальних чинників в умовах перебування на курорті або лікувально-оздоровчій місцевості та в санаторно-курортних закладах. Санаторно-курортна справа в Україні є традиційно невід'ємною частиною національної системи охорони здоров'я, що дає змогу ефективно здійснювати профілактику захворювань.

Але пані Третьякова й компанія запланували віддати профспілкові санаторно-курортні заклади новим управителям. Умовою є надання 10% місць внутрішнім переселенцям.

Проте зараз ці санаторії майже повністю заповненні переселенцями – від 70 до 90%!

Також з 24 лютого в профспілкових закладах по всій Україні вимушеним переселенцям було надано більш як мільйон ліжко-днів, включно з харчуванням і лікуванням. І ця допомога була б неможливою без підтримки міжнародних благодійних організацій, таких як Corus International і Данське агентство профспілкового розвитку.

То виходить, що Третьякова й Ко збираються виселяти ВПО з тих санаторіїв, де їх більш ніж 10%?

То виходить, що Третьякова й Ко збираються виселяти ВПО з тих санаторіїв, де їх більш ніж 10%?

Цікаво, що рішення позбавити профспілки санаторно-курортного майна було прискорено через політичні мотиви. Про це публічно заявив Денис Кудін, заступник першої віцепрем'єрки- міністерки економіки Юлії Свириденко, на засіданні комітету Ради з питань економічного розвитку під час розгляду законопроєктів №6420 і №6421 щодо позбавлення профспілок майна. Також це підтвердив голова профільного комітету Верховної Ради Дмитро Наталуха. "Тема не нова. Добряче проріджені на предмет санаторіїв і пансіонатів господарства міністерств не приваблюють нових облич. Приваблює збережене профспілками майно", – написав він на сайті комітету.

Варто звернути увагу на те, що більш як 60% санаторно-курортної галузі представлено саме профспілковими санаторіями. За роки незалежності міністерства, відомства, держмонополії вдало "прилаштували" більшість своїх здравниць у приватні руки. Як наслідок, більшість із них розграбовано та зруйновано.

Звісно, до якості управління профспілок також можуть бути питання (які, до речі, ніхто ніколи не ставив, що вже казати про вирішення), але профспілки принаймні спромоглися зберегти систему доступних санаторіїв, пансіонатів, баз відпочинку, дитячих таборів і готелів для задоволення потреб громадян України.

Починаючи з 2011 року в профспілок забрали 70 майнових об'єктів. Це санаторії, готелі, бази відпочинку. І що з ними зараз?

Маємо й попередній досвід. Починаючи з 2011 року в профспілок забрали 70 майнових об'єктів. Це санаторії, готелі, бази відпочинку. І що з ними зараз? За весь цей час продано лише один готель "Рассвет" у Дніпрі. За 20% ринкової вартості. Усі інші – руїна. Розікрали все – повиносили навіть вікна та стіни. А ще недавно в цих закладах працювали близько 4500 осіб і сплачувалися до 120 млн грн податків різних рівнів на рік. Тепер їх просто знищили.

Можновладці, котрі прагнуть якнайшвидше відібрати й приватизувати профспілкове майно, забули, що відчуження профспілкової власності порушує міжнародні зобов'язання України. Крім того, Міжнародна організація праці також висловила своє занепокоєння в прямому запиті до уряду. Чому? Бо насправді спеціалізована санаторно-курортна галузь України є надзвичайно цінним національним надбанням, і її потрібно не лише вберегти від руйнування, а й привести до рівня міжнародних стандартів. Оце й була б державницька позиція.

Спеціально для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі