Четыре совета, как справиться со стрессом

Верьте в Вооруженные силы и украинский народ

Чотири поради, як справитися зі стресом

Бачу багато знайомих і близьких починають впадати в депресію і стрес. Ось кілька моїх думок, якими сам користуюсь.

1. Прийміть довготривалість цієї історії. Щогодини і щодня ви сподіваєтесь, що це все ось-ось закінчиться. Таким чином, ви самі себе постійно розчаровуєте. Тим більше, коли ситуація ускладнюється. Скажіть собі, що це надовго.

Це допоможе вам змінити свій спосіб мислення з "навіщо зараз все закінчиться" до "краще це зробити, бо невідомо, що далі". Вже хоча б це змінить вашу модель поведінки в бік ефективнішого виживання.

2. Фокусуйтесь на тут і зараз. Зрозуміло, що ви хочете осягнути весь фронт і зрозуміти, коли ж все закінчиться. У результаті вам бракує інформації і даних, і ваш аналіз має результатом страх, що ми програємо війну. Особливо, коли ви ще пару дезінформацій вхопили.

Не вірте всяким інсайдам з влади і Генштабу. Я бачу ці інсайди щодня, і всі вони не справдились. Вірте в ЗСУ, український народ і Майдан.

3. Займіть себе чимось. Роздавайте продукти, посидіть на блокпості, пишіть росіянам про їхні втрати. Просто пройдіться по району. Зрештою, можете позайматись спортом вдома чи щось таке. Не сидіть в новинах весь час. Це нічого не міняє, але зводить вас з розуму.

Не сидіть в новинах весь час. Це нічого не міняє, але зводить вас з розуму

4. Позбудьтесь почуття вини. У багатьох почуття вини і безпорадність. У когось за те, що виїхав з Києва, у когось – що не взяв автомат в руки тощо. Це все дурниці.

По-перше, зараз воюють по-справжньому тільки професіонали. Це спецпризначенці, арта, танкісти, авіація тощо. Всі ці люди роками тренувались воювати, мають навики і можливості. Вони професіонали. Зараз їхній час. Більшість інших військових поки сидять по точках дислокації, працюють в забезпеченні, охороні тощо. Не підготовлений воїн під час війни є "м'ясом" і статистикою. Не треба ворогу покращувати статистику своєю не підготовленістю.

По-друге, якщо ви виїхали із зони бойових дій – ви вчинили добре для військових. Вас не треба годувати, витягувати з-під завалів, евакуйовувати. Це все шалений ресурс, який захисники собі не можуть дозволити.

По-третє, не важливо, що саме ви робите для перемоги: вбиваєте кадирівців чи привезли борщ на блокпост. Усе це є цеглинами, які будують нашу перемогу. Бо воює не тільки армія, воює весь народ.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі