Бюро економічної безпеки. Старі кадри втягують у нові органи схеми і кумівство

Боротьба з економічними злочинами потребує політичної волі

Бюро економічної безпеки замінить податкову міліцію. Розслідуватиме ухилення від сплати податків, підробку документів та цінних державних паперів, шахрайство з податком на додану вартість та фінансовими ресурсами, незаконну приватизацію державного чи комунального майна. БЕБ має скоротити кількість "масок-шоу" – візитів силовиків до підприємців з метою тиску. Запускають орган 25 вересня.

Пропускаємо свій шанс. Всі нові органи – від НАБУ до БЕБ – треба було формувати виключно з молодих людей, які ніколи не працювали у силових відомствах.

У нас багато юристів, аудиторів – молоді випускники. Можна в якості радників залучати фахівців з досвідом. Але набирати у такі органи треба абсолютно нових людей. Як на початку 1990-х робили у Польщі, Чехії, Словаччині. Так, було зниження ефективності роботи у перші роки, але за три-чотири роки система оновилася і почала працювати ефективно. Бо якщо брати старі кадри у нові структури – вони втягують старі схеми, зв'язки, кумівство. Треба починати з нового аркуша, бо так користі не буде.

Набирати у такі органи треба абсолютно нових людей. Як на початку 1990-х робили у Польщі, Чехії, Словаччині

Ключова функція БЕБ – навести лад в економічній діяльності силових структур. Зараз це сильно впливає на український бізнес і залученість іноземних капіталів. Взагалі, на сприйняття України у світовій економіці. Після запуску має підвищитися рівень розслідувань у справах щодо економічної злочинності. Має зменшитися тіньова економіка, ухилення від сплати податків, корупція.

Одна з головних проблем зараз – кожне силове відомство має свої економічні підрозділи. Навіть НАБУ і ДБР намагаються влазити в економічні питання. Виходить так, що є система розподілу впливів. СБУ займається контрабандою, податкова – системою нарахування ПДВ. Це шкодить країні, бо створює імідж території беззаконня. Іноземці тут працювати не хочуть.

Бюро економічної безпеки має перейняти на себе важелі боротьби з економічними злочинами. Саме в аналітичному аспекті, а не фізичному – як у нас люблять, з "масками-шоу". 90 відсотків роботи – має бути запобігання. Зараз у нас спочатку блокують роботу підприємства, а потім шукають докази вини. Ключеве тут – наявність політичної волі, щоб дублюючі повноваження силовиків зникли. Треба інституалізувати боротьбу. Інакше орган отримає "хлібну" територію, а користі для країни не буде.

Олексій Кущ, для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі