США можуть суттєво посилити Військово-морські сили України

Катери класу "Циклон" стали б чудовим доповненням до майбутніх "Айлендів" та Mark-VI

Крайні тижні в навколовійськовому інформаційному просторі актуалізувалися розмови про те, що США потрібно посилити підтримку України для протидії Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні.

Одним з форматів подібної допомоги, як озвучують на Заході, могли б стати великі патрульні катери класу "Циклон". Ще влітку 2019 року я написав розгорнутий текст про них і те, що їх отримання Україною могло б суттєво посилити надводні сили ВМС України.

У лютому цьогоріч США урочисто вивели зі складу флоту три корпуси — USS Zephyr (PC-8), USS Shamal (PC-13) та USS Tornado (PC-14).

Подальша доля цих трьох катерів невизначена — так, "Торнадо", ймовірно, повернуть до Берегової охорони, де він вже служив, а інші два або продадуть за кордон, або утилізують.

Тобто, Україна могла б претендувати на два або й три корпуси цих 360-ти тонних катерів.

Їх габарити дозволяють провести якісну модернізацію та переозброїти їх на автоматичні 30/40-мм бойові модулі, встановити РЛС загального виявлення, доозброїти легкими ПКРами тощо. І це все ті ж "москіти" — швидкі (до 35 вузлів), морехідні, з великою автономністю і збалансованим екіпажем (28 + 9 осіб).

Це ті катери, які ми здатні освоїти, укомплектувати екіпажами та підтримувати в належному стані. Вони могли б стати чудовим доповненням до майбутніх "Айлендів" та Mark-VI, які в нас будуть.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі