четверг, 27 октября 2022 17:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Осінній сентимент

Ще з ночі йде дощ, і на деревах поменшало листя. Надворі не так холодно, як волого, й ота вологість просочується в тебе, немов крапля води в кубик рафінаду.

Разом з тим, у глибині тієї холодної вологості є явне відчуття спокою й затишку. Звідки воно? Здається важливим розгадати це – тільки якось так, щоб не придумувати нічого, от як є, так і є, щоб не збрехати самому собі. Бо кому тут ще й збрешеш, окрім себе – ніде ні душі.

Отже – звідки оте відчуття затишку й порятунку?

Може, воно само скаже?

І воно – сказало.

Бачу – падає яблуко. Лимонно-жовте, велике, важке. А падає повільно, бо не з верхньої, а з нижньої гілки, й ще не встигло набрати прискорення.

Яблуко дало себе розгледіти в падінні й пірнуло в шар опалого листя з тихим шурхотом.

Отой шурхіт і був відповіддю.

Це звук, яким озивається все, до чого торкаєшся восени – до опалого листя чи до обставленої хати. Колись глиняні хати-мазанки з осені люди обставляли снопами очерету, щоб тепліше було зимою. Я це ще застав. В очереті ночували горобці. Та й сама обставлена хата нагадувала гніздо. Торкнешся чи вітер налетить – і почуєш отакий-от шурхіт.

А під вікнами ставили не очерет, а закладали шар сухого картопляного бадилля. Це звалось – загата.

На загаті спали коти. Ось кіт прокинеться й гляне знадвору крізь шибку всередину теплої хати – чи ти не там і чи не впустиш його.

А ти не там. Ти ще в дорозі. Але колись ти таки прийдеш. Бо тобі туди хочеться не менше, аніж йому.

Сейчас вы читаете новость «Осінній сентимент». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі