воскресенье, 24 ноября 2013 17:00
Владимир Горбач
Владимир Горбач
политический аналитик Института Евро-Атлантического сотрудничества

Україна не реагує на тиск Росії — хоче позичити грошей

20 листопада керівник Федеральної російської міграційної служби Костянтин Ромодановський повідомив, що близько 20 тисячам українців заборонено в'їзд на територію Росії строком від трьох років за порушення місцевого законодавства. Як пояснили у МЗС, Росія посилила відповідальність іноземців та осіб без громадянства за порушення міграційного режиму.

Такі дії російського керівництва спрямовані не спеціально проти громадян України. Це загальний підхід до всіх іноземців. Росія має свої внутрішні проблеми пов'язані в тому числі з міграцією в Росію інших громадян з неблагополучних, якщо так можна сказати, країн. Ці проблеми проявилися в міжнаціональних, міжетнічних сутичках, протестах, акціях тощо. Після Бірюльово була спроба переглянути цю міграційну політику. Перш за все нова політика спрямована на центральну Азію і Кавказ.

Під цю нову кампанію попали всі громадяни країн СНД, які мають особливий режим перетину кордону з РФ. Через те, що ми приналежні до СНД і пострадянського простору, Росія переносить на нас відношення до Середньої Азії і Кавказу.

Заборони на в'їзд в даному випадку стосуються тих, хто перебувають на території Російської федерації довше ніж це дозволяє російська влада. Не 90 днів, а набагато більше. Як правило люди затримуються, бо мають для того суттєві причини — вчаться, або працюють, легально чи нелегально. У значної кількості громадян України інтерес до Російської федерації є. У кожного свої причини на виїзд, але як правило це пов'язано з роботою і економічною діяльністю.

Тим людям, які вже скоїли адміністративне порушення, вже заборонено в'їзд на три роки.

В принципі це можна розглядати як тиск з російського боку в рамках загострення російсько-українських відносин. Але українська влада не робить ніяких кроків у відповідь на російський тиск. Це така тактика реакції — нереагування.

Я думаю, що симетричних дій з боку української влади не буде. Їх ніколи не було і найближчим часом цього не треба чекати. Вона не зацікавлена у розкручуванні цього скандалу. Влада буде чекати. Демарш з нашої сторони неможливий, бо українська влада хоче позичити грошей у Росії. Бо вона бідна, нещасна, сіра і убога. Ми не можемо дозволити собі відповідь, бо це погіршить ситуацію, а не покращить. Якби ми відповіли, ми б вийшли на новий рівень ескалації конфлікту. І це означало б нові збитки для України. Це в першу чергу відбилося б на політичних, а тоді вже на економічних стосунках з Росією.

Сейчас вы читаете новость «Україна не реагує на тиск Росії — хоче позичити грошей». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі