среда, 15 июня 2011 08:38
Володимир Борщевич
Володимир Борщевич
Кандидат історичних наук, дослідник історії українського православ’я ХХ ст.

Агафангел озвучив сценарії провакацій російських спецслужб в Україні

Головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов у прямому ефірі поділився враженнями від зустрічі в Одесі з митрополитом Агафангелом УПЦ МП, який порівняв український Львів з Чечнею для Росії.

Поява подібного матеріалу на російському радіо не випадкова. Її потрібно розглядати як складову певної кампанії, де львівські події стали лише однією ланкою. За задумом творців, проект має розвиватись по висхідній лінії. Після Львова, де стала зрозуміла причетність до провокації силових відомств, необхідно вигадувати нові приводи. Таким обрано церковне питання. Одеський митрополит лише озвучив можливий сценарій зіткнення. Постать Агафангела у даному випадку оптимальна. Відомий ще з початку 90-х років як прихильник деструктивної діяльності, архієрей у свій час був депутатом Верховної Ради України дванадцятого скликання. Саме він дивував своїх колег і громадськість тим, як згадує львівський письменник Роман Іваничук, що на засіданнях парламенту займався не законотворчою діяльністю, а рахував пожертви, сортуючи купюри за номіналом. Це митрополит Агафангел (Савін) дозволяв собі в страсний четвер порушувати святий піст і їсти скоромне, запиваючи алкоголем. На запитання, що він робить, владика відповів: "Для прохвоста нету поста!".

Митрополит Агафангел є типовим представником православного кліру, сформованого в радянську добу. В ціннісній системі його представників християнство посідає другорядне місце. На першому плані – матеріальні дивіденди, кар'єра та влада.

Повернемось до заяви митрополита кореспонденту російського радіо. Назвавши Львів "другою Чечнею", духовна особа озвучує сценарій бажаного розвитку подій з позицій спецслужб сусідньої держави. Одночасно митрополит заявив про повне неприйняття ідеї автокефалії Української православної церкви і готовність вивести людей на свою підтримку.

Отже, маємо два рівні значення заяви – політичний і церковний. Політичний полягає у тому, що Банковій вказують на наявність опозиційної радикальної сили на її ж електоральній території і можливість зіткнень. Для Агафангела (Савіна) – це надзвичайно зручна нагода отримати фінансування від закордонних фондів на передвиборну кампанію у Верховну Раду по мажоритарному округу. Церковна складова заяви у прагненні митрополита відігравати більш впливову роль у житті УПЦ митрополита Володимира (Сабодана). Можливо, навіть стати наступником митрополита Володимира на становищі глави Церкви, спираючись на зовнішню підтримку. Але чи виграє від цього православ'я в Україні...

Сейчас вы читаете новость «Агафангел озвучив сценарії провакацій російських спецслужб в Україні». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі