четверг, 11 декабря 2008 15:06

Плаванням лікують вивихи суглобів

Плаванням лікують вивихи суглобів

Із вересня у вінницькому приватному басейні навчають плавати дітей віком від двох місяців. Одночасно займаються шість матерів із малюками. Спершу їх підтримують у воді, щоб училися махати руками й ногами. Навколо плавають різнокольорові іграшки, малеча до них тягнеться.

— Вода добре втримує вагу тіла й дитина в ній спокійно рухається, — пояснює інструктор Назар Шуть, 30 років. — Якщо вчасно починати тренування, малюк може навчитися плавати і під водою.

Інструктор радить починати заняття за 2 тижні після народження.

— Як тільки заживе пуповина, — говорить Шуть. — Немовлята можуть пропливти під водою кілька метрів. Цей рефлекс у них від народження. Якщо не тренуватися, він зникає після третього місяця життя.

Перші заняття із дітьми інструктор радить проводити вдома:

— Температура води має бути до 36 градусів. Перед тим як занурювати дитину, варто її привчити до води. Спочатку на півсекунди, тоді на секунду. В цей час потрібно рукою закривати носик і ротик малюкові. Він звикне й затримуватиме дихання самостійно. Такі діти у 5-річному віці зможуть пропливати під водою 50 метрів.

У басейн приходять після 2 міс.

— Ми вперше прийшли, — розповідає Ольга Розторгуєва, 26 років. Вона плаває із 2-річною донькою Анною та 7-місячним сином. — Синок узагалі не боїться, а донька не хотіла йти у воду.

Після плавання діти краще сплять, спокійніші й менше хворіють.

— У мене малий після першого заняття проспав майже 10 годин, — згадує Олена Мощинська.

Марина Ткаченко плаванням вилікувала у сина дисплазію —вроджений вивих тазостегнового суглоба.

— У сім місяців моєму Антонові лікарка поставила діагноз, — розказує Марина. — Мали надіти стремена, в яких він ходив би півроку.

За місяць занять Антон навчився плавати.

— Зразу вода йому не нравилася, плакав, — веде далі мати. — Згодом звик, через місяць Антон сам пропливав 2 метри. Після плавання йому робили спеціальні масажі на розтягування. За два місяці зникла дисплазія, син почав ходити.

— Діти, які плавають, не мають проблем із хребтом, швидше вчаться ходити й мають гарну дрібну моторику, — зауважує інструктор. — Моя донька у 7 місяців вміла визбирувати на купку гречку, хоча медсестра казала, що це неможливо. Плаванням та спеціальними вправами лікують навіть дітей із церебральним паралічем.

Заняття проводять двічі на тиждень. Година з інструктором коштує 25 грн, удома — 50. Назар Шуть радить займатися двічі на тиждень.

— У басейні має бути температура 30 градусів, — додає інструктор. — Після плавання дитину треба облити водою на 2–3 градуси холоднішою.

Сейчас вы читаете новость «Плаванням лікують вивихи суглобів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі