суббота, 30 июля 2011 11:36
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Суд над Тимошенко - це програш українців

Суд над Тимошенко - це програш українців

Через судовий процес над екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко програє суспільство, тому що втрачаються останні надії на справедливе судочинство в Україні. Ніхто не може зрозуміти, у чому звинувачують опозиціонерку, ніхто не може про це кваліфіковано сказати. Її закидають перевищення службових повноважень. У чому воно проявилося? У тому, що якось не так обізвали папірець, який підписала Тимошенко під час проведення переговорів?  І це потягнуло за собою тяжкі наслідки фінансового характеру? Позиція російської сторони змусила Тимошенко підписувати газові угоди 2009 року.

Якщо говорити про піар-наповнення справи, то Тимошенко у кращому становищі, ніж влада. Характер судового процесу показує, що ми не можемо мати поваги до суду, де немає змагання сторін, де не допускають захист до обвинуваченої. Під сумнів ставлять право на захист не лише Тимошенко, а й простих громадян. У цьому влада програє, бо суд і є нею.  Судочинство у нас упереджене.

Тимошенко вдається до частої зміни захисників. Це тактика проведення судового процесу, у тому числі його затягування. Коли вона вдалася до зміни адвокатів? Тоді, коли їм не дали достатньо часу, щоб ознайомитись зі справою. Можна було дати два-три тижні і далі проводити справу у нормальному руслі. Незрозуміло, чому суддя не пішов на це. Через безглузду позицію про те, що треба швидко проводити судовий процес, не можна його призупиняти, треба тримати його в тонусі, він втрачає легітимність в очах суспільства.

Часті сутички у Печерському суді привертають ще більше увага до справи. Бійки провокуються і неадекватною поведінкою судді, і такою ж поведінкою прихильників Тимошенко. Проте  нехтують  законом і правоохоронні органи – перевищують повноваження, бо депутати залишаються неторканими. Хоча через процес Тимошенко вони де-факто втратили цю привілею. Не хотів би думати, що до такої степені у нас залежне правосуддя. Однак очевидно, що процес керований. Для того, щоб поступати так як суддя Родіон Кірєєв, треба мати внутрішню упевненість, що це залишиться безкарним. Таку внутрішню упевненість хтось повинен дати і гарантувати. Не думаю, що молодий суддя має такий міцний стрижень власного характеру. Ця упевненість береться ззовні.

Нещодавнє прохання прокурорів арештувати Тимошенко, скоріш за все, є спробою залякати її. Це психологічний прийом, щоб чинити тиск на екс-прем'єра. Поведінка Тимошенко призводить до того, що процес сам по собі зривається., її дії і заяви виходять за межі прокурорського сценарію.

Зараз владі цей процес вже взагалі невигідний. Він невигідний навіть з точки зору внутрішньої політики, бо народ  дивиться на це, як на продовження програми Савіка Шустера. Проте є ще й зовнішня політика, а для Європи це не ток-шоу. Взяття Тимошенко під варту можуть розцінити як повну втрату можливості досягнути правосуддя в межах правових норм. Арешт – це останній запобіжний захід, коли обвинувачена переховується від слідства, тисне на свідків тощо. Влада не піде на це.

Сейчас вы читаете новость «Суд над Тимошенко - це програш українців». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

570

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі