суббота, 02 июля 2011 09:49
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Буде краще, якщо Партія регіонів і БЮТ щезнуть

Триває судовий процес над екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Постає питання про її подальшу долю і долю опозиції взагалі.

У разі можливого арешту Юлії Володимирівни, БЮТ розпадеться на шматочки. Якщо вона колись візьметься підняти блок, то він відновиться. Проте такої підтримки БЮТу, як при Тимошенко, більше не буде. Хоча ніша не буває пуста. З'явиться людина, яка візьме на себе частину популістської роботи.

Якщо ж говорити про правлячу Партію регіонів, то, можливо, вона буде укрупнятися за рахунок адміністративної номенклатури. Жодна партія сама не росте. Вони збільшуються за рахунок міграції бюрократичної адміністративної номенклатури, коли політики змінюють погляди і переходять від одних до інших. Ці політсили не мають серйозної електоральної підтримки, тому що вони орієнтовані на лідерів.

Проте варто думати не про це, а про майбутнє партій загалом. Цікаво, коли буде відбуватися їхня трансформація. Партії у нинішньому вигляді не мають підтримки населення. Близько 3% людей репрезентують себе як представників політичних партій, тому їхня підтримка на виборах штучна і авансована. Ця система повинна змінитися. Це залежатиме від змін інтересів великих соціальних груп населення, від того, як вони захочуть бути репрезентованими у політиці, чи захочуть відстоювати свої власні інтереси. Мова йде про великий бізнес, а не про олігархічний бізнес, який тримає партії.

Країні треба чекати появи нових груп інтересів. Це еволюційний процес, революції тут не допоможуть. Будуть проходити етапи певної самоорганізації, народжуватимуться нові форми. Нинішня електоральна демократія теж може змінюватися. Що у нас, що у Євросоюзі електоральна демократія - це все одно маніпуляція і популізм.

Якщо говорити про далеку перспективу у 10-15 років, то нічого страшного, що не буде БЮТ чи Партії регіонів. З такими темпами як "регіонали" втрачають електоральну підтримку, їх не стане після двох виборів. Наприклад, у Польщі зараз при владі партії, яких взагалі ніхто не знав 10 років тому. Одні зникають, інші з'являються. Головне, щоб збереглася політична конкуренція. Наприклад, Олег Тягнибок, якого зараз так зрощують. Якщо він збережеться у якості радикальної альтернативи, то одразу будуть випливати альтернативи центристських і ліберальних поглядів. Будуть з'являтися й інші проекти.

Були настільки монументальні партії, що їх не можна було з місця зрушити. Це і НДП, СДПУ й інші. Партії зникли, а Україна залишилась.

Потрібно розглядати короткострокові, середньострокові і довгострокові горизонти. Якщо говорити про перші перспективи, то безумовно потрібно, щоб БЮТ був присутній на наступних виборах. Не можна, щоб влада була в абсолютній більшості. Якщо ж говорити про другий і третій варіант, то краще, щоб "Регіони" і БЮТ щезли.

Обидві партії базуються на патерналістському електораті, тільки з різними ознаками і кольорами. Такі люди шукають в образі держави повної своєї підтримки і влаштованості. Доки не зміниться ставлення населення до країни, як до дійної корови, доти не зміниться і політика.

А сьогодні повинен зберігатися баланс.

Сейчас вы читаете новость «Буде краще, якщо Партія регіонів і БЮТ щезнуть». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі