воскресенье, 22 января 2012 08:01
Вячеслав Кириленко
Вячеслав Кириленко
Народный депутат Украины VI созыва (НУНС), лидер партии "За Украину!"

Соборність як неминучість змін

Як відомо Акт Злуки був зачитаний 22-го січня 1919 року на Софійській площі, причому двома мовами - українською та французькою, в урочистій атмосфері та при великому піднесенні.

Однак більшовицький Совнарком ще 5 січня скерував ноту до Директоріі УНР з новими погрозами, розпочалася виснажлива боротьба за Незалежність одразу на всіх фронтах і проти всіх загарбників, яка за два з половиною роки скінчилася Базарською трагедією. Скінчилася втратою і Самостійності, і Соборності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіоналу" смішно з того, як опозиція виконує шаманські танці навколо об'єднання

Знадобилося довгих 70 років та мільйони людських життів, щоб Україна нарешті виборола Незалежність. Потім ще 20, щоб Україна її не втратила. І загроза зберігається. І хоча у Кремлі щодо нас не заспокояться ніколи, основні загрози для суверенітету України протягом цих 20-ти років завжди створювалися владою.

Безвідносно від того, чим вони були зумовлені - продажністю, неспроможністю, байдужістю або й відвертою ворожістю до своєї ж країни - це завжди загрози, боротися із якими найскладніше.

Ось і зараз: продаж Кремлеві ГТС - нокаут для нашого економічного суверенітету. Боротьба із квотами для української музики в ефірі (якої там і так майже не лишилося) - знищення культурного простору. Проштовхування закону про, по суті, скасування української мови як єдиної державної - замах на українську ідентичність як таку. Просування в українському телепросторі тільки російських попси та серіального "мила" - руйнування власного простору існування (бо нашої країни у телевізорі уже ніби як і немає). Ну і вступ до усіляких ЄЕПів, ЄврАзеСів та Митних союзів ім. Путіна - це вже втрата суверенітету політичного. І все це робить (або прагне зробити) чинна влада Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опозиція має діяти, як 2007 року"

Рецепт проти такої влади - об'єднання опозиції. І я задоволений тим, що сьогодні на Софії опозиція урочисто проголосить Угоду про спільні дії Об'єднаної опозиції у боротьбі проти режиму.

Я далекий від будь-яких ілюзій, але можу сказати: об'єднання опозиції є необхідною передумовою, аби ця боротьба мала результат.

Той результат, якого прагнули усі люди, що стояли на цій же площі вже далекого 1919 року -  велика країна із справді вільними людьми.

Сейчас вы читаете новость «Соборність як неминучість змін». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі