вторник, 28 мая 2013 14:23
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Экс-народний депутат

Чергове підвищення пенсійного віку не збурить покірних українців

Для України, на сьогоднішній день, підняття пенсійного віку не є необхідним та обґрунтованим. В української економіки нема можливості забезпечити робочими місцями ту кількість людей, які вивільняться унаслідок такого підвищення.

В більшості країн світу пенсійний вік підвищують (а це відбувається регулярно), як правило, на піку зростання економічного розвитку. Це робиться в той момент, коли зростають інвестиційні ресурси, виробництво, вільні фінансові кошти на підприємствах, створюються нові робочі місця, а також підвищуються виплати працівникам.

Це робиться в ті періоди, коли дійсно є потреба в робочих місцях, і є можливість залучити людей, які залишаться на виробництві. Саме тоді, абсолютно логічно, підвищивши пенсійний вік таким людям, треба надати можливість нормально працювати їм на себе далі, і дещо пізніше вийти на пенсію. В цьому відбувається соціальний компроміс між громадянами і державою, власне між громадянами та органами пенсійного забезпечення.

В Україні чомусь взялись за процес (хоча і об'єктивний, бо його не вдасться оминути) саме зараз. Так чи інакше в країні й надалі буде підвищуватись пенсійний вік, і не тільки в той спосіб, що відбувся зараз. Але ж не взялися за це на піку, що був у 2003-2004-му, не взялися дещо пізніше, коли був ще один пік - у 2005 році.

Влада почала серйозно говорити про підвищення тоді, коли відбувається масове скорочення робочих місць. А це означає, що позбавляється пенсійних можливостей велетенська кількість людей, в першу чергу — це жінки старшого, передпенсійного віку, які не можуть ніде отримати роботу. Фактично ці люди залишаються без нормальних засобів для існування.

Проте й держава від того не виграє, тому що все одно, те, що не заплатять людям у Пенсійний фонд, доведеться оплачувати Фонду зайнятості. А якщо і матиме держава від такої схеми зиск, то зовсім мінімальний. Робити такі нововведення дуже правильно і мудро, але лише на піку економічного піднесення.

У нас же все робиться навпаки. В Україні кожен раз, коли просто бракує грошей, замість того, щоби зробити більш ліберальну систему і дати можливість "прийти" грошам в Україну через інвестиційні ресурси, починають боротися фіскальними методами і пробувати витягнути додаткові гроші із населення та бізнесу. Все це призводить до того, що грошей стає ще менше. Чому це роблять? Бо не мудрі люди, бо дурні.

Поки питання підняття пенсійного віку - це лише пропозиція. Проте ми вже отримали досить суттєве підвищення пенсійного віку, воно викликало невдоволення в суспільстві, але не збурило його.

Чи збурить наступне підвищення? Революції, бунти, піднімання народу за свої права не відбуваються на спаді. Коли люди бідні, знедолені — вони хапаються за ту соломинку, завдяки якій можна врятуватися. Вони не борються за свої права. Чим більш нещасні люди, тим вони більш покірні.

Сейчас вы читаете новость «Чергове підвищення пенсійного віку не збурить покірних українців». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі