воскресенье, 05 августа 2012 13:16

Вислів "Священна корова" принесли індуси

Вислів "Священна корова" принесли індуси
намалював Володимир Казаневський

Вислів "священна корова" походить від особливого статусу корів як священних тварин в індуїзмі. Означає ставлення до когось або чогось із такою шаною, що унеможливлює будь-який осуд чи насильство.

Американці вислів holy cow - "свята корова" - вживають як евфемізм до вигуку Holy Christ! - "Cвятий Боже!". Потрапило до молодіжного сленгу через використання в кіно, на радіо і телебаченні.

Один із головних принципів індуїзму є ахімса - ненасилля. Згідно з ним, в усіх живих істотах присутня частинка Бога. Через повагу до тварин ортодоксальні індуїсти дотримуються вегетаріанської дієти. Її основу складають молоко й молочні продукти, у складі яких є протеїн. Яловичини не вживають навіть індуси-м'ясоїди.

За часів ведичної цивілізації (ІІ тис. до н. е. - V ст. н. е.) вбивство корови прирівнювали до вбивства брахмана, члена найвищої касти суспільства. В сучасних Індії та Непалі ця священна тварина перебуває під захистом держави. За її вбивство позбавляють волі на 15 років.

Убивати корів дозволено лише в двох індійських штатах - Західній Бенґалії та Кералі. Сюди їх вивозять на забій. Хоча індійське законодавство забороняє транспортувати цих тварин через кордон штату. У великих містах також є бійні. 2004 року в Індії налічували 3600 легальних різниць і 30 тис. нелегальних.

1857-го в Бенґальському піхотному полку поширилися чутки, що гвинтівки оснащуватимуть патронами, змащеними тваринним жиром. Аби зарядити зброю, оболонку патрона треба було розкусити. Цим обурився 29-річний солдат Менґал Пенді. 8 квітня Менґала повісили. 25 квітня в місті Мірут 85 сипаїв із 90 відмовилися використовувати нові кулі. Їх засудили до 10 років каторги. Наступного дня зчинився заколот.

"Священною коровою" називався приватний літак президента Сполучених Штатів Франкліна Рузвельта. 1943-го представники військово-повітряних сил держави занепокоїлися тим, що глава держави користується приватними авіалініями. Постановили побудувати літак для обслуговування президента. Ним став переоснащений Douglas C-54 Skymaster. Ним Рузвельт прибув до Криму на Ялтинську конференцію в лютому 1945-го.

Шанування корів спричинило повстання індійських солдатів-сипаїв проти колонізаторської політики Британської Ост-Індської компанії. У січні 1857-го в Бенґальському піхотному полку поширилися чутки, нібито гвинтівки оснащуватимуть новими патронами, змащеними свинячим і коров'ячим жиром. Потрібно було роздерти оболонку патрона зубами, аби зарядити зброю. Це ображало релігійні почуття індусів та мусульман. Адже в одних яловичину не можна брати до рота, а в других - свиню вважають нечистою твариною. У березні нововведенням j,ehbdcz 29-річний солдат Менґал Пенді. Коли полковий ад'ютант лейтенант Блау відвідав полк для розслідування інциденту, індус намагався його застрелити, але поцілив у коня. 8 квітня Менґала повісили. 25 квітня в місті Мірут 85 сипаїв із 90 відмовилися використовувати нові кулі під час тренувань. Їх засудили до 10 років каторги. Наступного дня зчинився заколот.

Ватажок руху за незалежність Індії від Великої Британії Магатма Ґанді шанував корову, як власну матір. Казав: "Коли помирає наша мати, треба заплатити за поховання й кремацію. Матір-корову однаково цінують і живою, і неживою. Можемо використовувати кожну частину її тіла - м'ясо, кістки, роги та шкіру".

Коровам в Індії дозволяють лежати й випасатися навіть на центральних вулицях столиці Делі.

Сейчас вы читаете новость «Вислів "Священна корова" принесли індуси». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі